Samsung gradi rafinerija na vodi

Priredio: Boris Đurić
Samsung gradi rafinerija na vodi

SEUL - Obojen u jarku crvenu boju, najveći brod na svijetu stoji na "Samsungovom" brodogradilištu, smještenom na južnokorejskom ostrvu Geje i predstavlja najveću rafineriju na vodi.

Stranice broda liče na visoke stijene, dok ljudi, u poređenju sa njim, izgledaju kao mravi. Brod "Prelud" je dug čak 488 metara, što je približno jednako dužini pet fudbalskih igrališta, a u tankove broda može da stane vode za 175 olimpijskih bazena. Dizajniran je da može raditi u svim vremenskim uslovima, kao i da može izdržati ciklone kategorije pet.

Izgradnja broda, koji je u stanju da nosi teret od 600.000 tona, koštala je oko 12 milijardi dolara. "Prelud" nije brod za prevoz putnika ili tanker za naftu nego rafinerija na vodi, koja prerađuje prirodni gas koji vuče ispod morskog dna.

Ovaj brod je jedino mogao biti izgrađen na najvećem brodogradilištu na svijetu koje zapošljava više od 30.000 ljudi.

Nešto prije zore grupa radnika, koja uključuje električare, varioce i limare, okuplja se na jutarnjoj vježbi i sastanku, na kojem raspravljaju o radovima tokom dana. Nakon toga odlaze u liftove koji voze na visinu od deset spratova.

Kada se čovjek nađe na palubi broda, gotovo je nemoguće doći sebi. Stojeći na krmi, drugi kraj broda djeluje veoma daleko i izgleda kao da je u izmaglici. Paluba izgleda kao lavirint cijevi, kablova i šipki.

U računarskim simulacijama sve izgleda jednostavno, ali izgradnja ovog morskog giganta je veoma zahtjevna.

Da bi se ubrzala izgradnja, ključni elementi rafinerije se sastavljaju na kopnu, a zatim prebacuju na brod.

Tako su posjetioci broda mogli da vide kako se utovara modul od 5.500 tona i precizno postavlja na palubu. Kao neka velika slagalica tako se ovi moduli, kojih ima 14, slažu na palubi i čine rafineriju. Brod još nije završen, a trebalo bi da bude gotov u septembru 2016. godine.

"Prelud" nije samo najveći brod nego i brod koji koristi inovativni način izvlačenja gasa ispod morskog dna. Do sada je gas vađen uz pomoć morskih platformi povezanih cijevima sa rafinerijom na obali, koja taj energent pretvara u tečno stanje.

Za tečnim gasom, poznatim kao TPG, vlada velika potražnja u svijetu, posebno u Aziji. Sada je ulogu rafinerije preuzeo "Prelud" i predstavljaće jedinu plutajuću rafineriju za preradu prirodnog gasa na svijetu. Planirano je da godišnje proizvodi 3,6 miliona tona TPG-a.

Brod je naručila kompanija "Šel", koja na taj način želi da izbjegne skupe troškove izgradnje cjevovoda u blizini australijske oblasti, kao i rafinerije na obali. "Šel" ima plan da pokrene čitavu flotu "Prelud" brodova i tako izvlači gas iz područja koja su ranije smatrana previše komplikovanim ili suviše skupim za izvlačenje gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana