Ru­si i Ki­ne­zi pra­ve avi­on za trku sa Za­pa­dom

Tanjug
Ru­si i Ki­ne­zi pra­ve avi­on za trku sa Za­pa­dom

Pe­king - Ki­na i Ru­si­ja će in­ves­ti­ra­ti do 20 mi­li­jar­di do­la­ra u ra­zvoj ši­ro­ko­tru­pnog mla­znog avi­ona za du­ge re­la­ci­je u nas­to­janju da pa­ri­ra­ju vo­de­ćim za­pa­dnim proi­zvo­đa­či­ma, ame­ri­čkom "Bo­in­gu" i fran­cus­kom "Er­ba­su".

Am­bi­ci­ozan plan do­go­vo­ri­le su Ko­mer­ci­jal­na vaz­du­ho­plo­vna kor­po­ra­ci­ja Ki­ne i Uje­dinjena vaz­du­ho­plo­vna kor­po­ra­ci­ja Ru­si­je, ko­ja proi­zvo­di "su­hoj su­perdžet 100" u ju­nu ove go­di­ne ka­da se rus­ki pred­sje­dnik Vla­di­mir Pu­tin sas­tao s ki­nes­kim ko­le­gom Sji Đin­pin­gom u Pe­kin­gu.

Ko­mer­ci­jal­na vaz­du­ho­plo­vna kor­po­ra­ci­ja ju­če je sa­op­šti­la da će za­je­dni­čko pre­du­ze­će, ko­je će bi­ti osno­va­no ove go­di­ne u Šan­ga­ju, ra­zvi­ti ši­ro­ko­tru­pni avi­on sa 280 sje­di­šta za le­to­ve s do­me­tom od 12.000 ki­lo­me­ta­ra. Ta le­tje­li­ca bi bi­la di­re­ktan kon­ku­rent "Bo­in­go­vom" mo­de­lu 787 i "Er­ba­so­vom" A350.

- Pro­je­kat je vri­je­dan izme­đu 13 i 20 mi­li­jar­di do­la­ra, a dvi­je stra­ne će ga fi­nan­si­ra­ti u ra­vno­pra­vnom omje­ru. Ko­mer­ci­jal­na vaz­du­ho­plo­vna kor­po­ra­ci­ja ima izvan­re­dnu te­hno­lo­gi­ju i di­zajn i sa­ra­đi­va­će­mo ne sa­mo u se­gmen­tu te­hno­lo­ške već i in­te­le­ktu­al­ne svo­ji­ne. Avi­on će bi­ti de­set od­sto jef­ti­ni­ji od kon­ku­ren­tskih - re­kao je pred­sje­dnik rus­ke Uje­dinjene vaz­du­ho­plo­vne kor­po­ra­ci­je Ju­rij Sljusar na saj­mu "Avi­ja­ci­ja Ki­ne".

Pre­ma po­da­ci­ma objavljenim na in­ter­net stra­ni­ca­ma fran­cus­kog i ame­ri­čkog proi­zvo­đa­ča avi­ona, ka­ta­lo­ška ci­je­na "Er­ba­so­vog" A350 ko­ji ima 280 sje­di­šta izno­si 272,4 mi­li­ona do­la­ra, dok "Bo­in­go­va" le­tje­li­ca 787 sa 290 mjes­ta ko­šta 264,6 mi­li­ona do­la­ra.

De­ce­ni­ja ra­da

No­vi ki­nes­ko-rus­ki avi­on bi prvi pro­bni let tre­ba­lo da oba­vi za se­dam go­di­na.

Uko­li­ko ra­zvoj le­tje­li­ce bu­de išao po pla­nu, ispo­ru­ke će kre­nu­ti tri go­di­ne ka­sni­je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana