Roze dijamant na aukciji u Ženevi

Agencije
Roze dijamant na aukciji u Ženevi

Roze dijamant od 59,60 karata poznatiji kao "Roze zvijezda" naći će se na Sotbijevoj aukciji u novembru, a tražena cijena je 60 miliona dolara (49 miliona evra), što je najviša cijena za dijamant.

Direktor Sotbijevog sektora za nakit u Evropi i na Bliskom istoku, Dejvid Benet rekao je da je ovaj dijamant u rangu sa "najvećim prirodnim blagom na Zemlji".

Svjetlucavi ovalni kamen, predstavljen je novinarima danas, a biće ponuđen na aukciji 13. novembra u Ženevi, prenijele su agencije.

Dijamant koji se nalazi na prstenu, dimenzija je 2,69 sa 2,06 centimetara i teži 11,92 grama, a ako Sotbi dobije traženu cijenu, biće prodat za oko pet miliona dolara po gramu ili za milion dolara po karatu.

U luksuznom hotelu u Ženevi, uz oštre mjere bezbjednosti, model koji nosi prsten ljupko okreće ruku kako bi se svjetlost prelamala na kamenu.

"Veoma je ženstven, njegova boja je boja roze šampanjca", rekao je Benet.

"Roze zvijezda" je najveći u svojoj kategoriji, a dva puta je veći od roze dijamanta od 24,78 karata koji je postavio rekord na aukciji za dijamant ili komad nakita koji je prodat na Sotbijevoj aukciji u Ženevi 2010. godine po cijeni od 46,2 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana