Roštilj ima više bakterija nego VC šolja

Klix.ba
Roštilj ima više bakterija nego VC šolja

Roštilj sadrži dva puta više bakterija nego VC šolja, otkrila je najnovija studija. Naime, Lisa Ekerli, britanski stručnjak za higijenu, otkrila je da tipični spoljašnji roštilj sadrži zapanjujućih 1.7 miliona mikroba na 100 kvadratnih centimetara, što je 124 odsto više od daske na VC šolji.

Ovo roštilj čini najprljavijim predmetom u svakom dvorištu iako su uzorci uzeti sa naizgled čistih roštilja.

Visok nivo mikroba u dvorištu ukazuje na prisustvo opasnih bakterija i organizama kao što su E. koli, salmonela i listerija, koje mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme ako se prenesu na meso na roštilju.

Studija je takođe pokazala i da ljudi ne poklanjaju previše pažnje čišćenju svojih dvorišta pošto je samo 36 odsto ispitanih reklo da redovno brinu o higijeni roštilja.

„Bašte mogu da budu izvor štetnih bakterija, koje, ukoliko se prenesu do usta, mogu da dovedu do bolesti i infekcija. Zato je vrlo važno da prije upotrebe roštilja dodatnu pažnju posvetite njegovom čišćenju”, izjavila je Ekerlijeva.

Predmeti koji takođe sadrže više bakterija od VC šolje su tepih, kompjuterska tastatura, kuhinjska spužva i mobilni telefoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana