Roboti, dronovi i sateliti oružje budućnosti

Agencije
Roboti, dronovi i sateliti oružje budućnosti

Vašington - DARPA je agencija Ministarstva odbrane SAD koja je odgovorna za razvoj novih tehnologija za potrebe američke vojske, a sudeći po novim projektima, oružje budućnosti su dronovi, sateliti i roboti.

Jedan od projekata budućnosti je i sistem PCAS, koji omogućava avionima i helikopterima da na poziv svojih trupa za samo šest minuta stignu na odredište i unište neprijateljska oklopna vozila. Sa sadašnjom taktikom i tehnologijom za ovaj poduhvat je potrebno između 30 i 60 minuta.

PCAS funkcioniše tako što vojnici na terenu odrede i lociraju metu, tako da piloti unaprijed dobiju isplaniranu rutu letenja, geokoordinate, kao i rješenje za uništenje protivnika.

Amerika raspolaže i sistemom za satelitsko nadziranje na zahtjev, ALSA, koji je sposoban da za manje od 24 časa preko mlaznih raketa u orbitu pošalje satelite koji bi nadzirali određenu oblast.

Amerikanci su osmislili i takozvano "šesto čulo za vojnika". Kao u igricama, "Squad X core technology" je novi sistem koji će vojnicima omogućiti bolji pregled na terenu.

Preko ovog sistema oni će biti u mogućnosti da u svakom trenutku vide status ostalih vojnika, prate izvještaje iz dronova i aviona, ali i da brzo dobijaju izvještaje o napredovanju misije ili eventualnoj opasnosti.

Osim toga, američkoj vojsci na raspolaganju su i protetički udovi. Kompanija "Hand Propioception and Touch Interfaces" (HAPTIY) zabilježila je izvanredan napredak na ovom polju. Njihovi protetički udovi su zapravo snažniji od prirodnih.

Brodski vatrogasni robot SAFFiR dizajniran je da patrolira na ratnim brodovima i da ugasi eventualni požar prije nego što se vatra proširi. U novembru prošle godine SAFFiR je uspješno prošao sve testove.

Jedan od američkih aduta svakako su dronovi koji u vojne operacije idu umjesto pilota.

Sistem CODE omogućava bespilotnim letjelicama da učestvuju u vazdušnim napadima zajedno sa avionima, koji imaju ljudsku posadu.

Priroda je dizajnirala da rane na ljudskom tijelu same zacijele. Međutim, usljed ekstremnih trauma koje vojnik doživi prilikom ranjavanja, određeni električni impulsi ne stižu do mozga, pa se samim tim usporava proces liječenja. "ElectRy", uređaj koji bi bio ugrađen u tijelo vojnika, bi upravo imao ovu funkciju - da pošalje električne impulse do mozga i ubrza oporavak vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana