Robot patrolira i puca iz kalašnjikova

Agencije
Robot patrolira i puca iz kalašnjikova

Moskva - Ruska vojska je u Sevastopolju prikazala najnoviju opremu, uključujući i robota na gusjenicama koji može da se koristi i za patroliranje i za napade.

Robot "Platforma M", za koji se prvi put saznalo prošlog ljeta tokom ruskih vojnih vježbi kod Kalinjingrada, ima daljinsko upravljanje, a naoružan je bacačima granata i automatskim puškama "kalašnjikov".

Kako navodi Tehnološki institut za napredna naučna istraživanja iz Iževska, koji je "stvorio" robota, "Platforma M" može da se koristi za prikupljanje podataka, otkrivanje i eliminisanje stacioniranih i pokretnih meta, vatrenu podršku, patroliranje i obezbjeđivanje značajnih mjesta. Može biti navođen i može da uništava mete automatskom ili poluautomatskom vatrom. Opremljen je lokatorima za optičko-elektronsko i radio izviđanje, koji omogućuju ruskom robotu da obavlja borbene zadatke noću, a da ne bude otkriven.

"Platforma M" je univerzalna platforma koja može biti snabdjevena različitim tipovima oružja i odbrambenim elementima, naglašava jedan od kreatora robota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana