Riješena zagonetka rotirajuće statue

Tanjug
Riješena zagonetka rotirajuće statue

Kustosi i stručnjaci Britanskog muzeja mjesecima su pokušavali da dokuče kako jedna drevna egipatska statua uspijeva da se okrene na svojoj staklenoj polici u zatvorenoj vitrini.

O figurini su kružile razne legende: da je na nju bacio kletvu neko od egipatskih bogova, te da je duh njenog vlasnika ušao u nju i primoravao je da se okreće. Davana su i neka prozaičnija objašnjenja, koja su pomjeranje statue pripisivala magnetnom polju.

Britanski inženjer Stiv Gosling konačno je uspio da riješi ovu misteriju. On je, naime, otkrio da se 3.800 godina stara kamena figurina okreće pod dejstvom neznatnih vibracija, izazvanih saobraćajem i podrhtavanjem poda dok prolaze posjetioci muzeja.

“Statua se okreće zbog vibracija koje se osjećaju u vitrini”, kazao je Gosling u izjavi za Rojters.

“Postavili smo akcelerometar i ustanovili da su vibracije izazvane uličnim saobraćajem i koračanjem posjetilaca razlog” okretanja statue, naveo je on.

Snimak statue koja se okreće, koji je postavljen ljetos na Internetu, privukao je veliki broj znatiželjnika u Mančesterski muzej, u kom je ovaj neobični artefakt izložen posljednjih 80 godina.

Gosling je objasnio da se veći dio težine 25 centimetara visoke figurine nalazi na jednom njenom kraju, što je čini nestabilnom i podložnom vibracijama.

“Nivo trenja između predmeta od tako čvrstog materijala i staklene police je izuzetno nizak, te malo treba pa da se ona pomjeri”, kazao je britanski inženjer.

Statua je izrađena po liku čovjeka zvanog Neb-Senu kao dar Ozirisu, staroegipatskom bogu smrti i vladaru podzemnog svijeta.

Stari Egipćani su pored mumificiranih tijela pokojnika često stavljali statue rađene po njihovom liku, vjerujući da u slučaju da se tijelo uništi, duša može da koristi tu figuru kao svoje naredno odredište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana