Riješena misterija krvavih strijela drevnih Maja

Srna
Riješena misterija krvavih strijela drevnih Maja

Strijele prekrivene ljudskom krvlju ukazuju na to da su Maje sprovodile neobičan obred kako bi nahranili svoje bogove, uvijek željne krvi...

Obred koji se izvodio tokom 500 godina naše ere u Gvatemali, u hramu Zacpetén, podrazumevao je da neko posiječe – najvjerovatnije – ušnu školjku, jezik ili genitalije, te da prospe svoju krv. Strijele kojima se to činilo su napravljene od vulkanskog stakla, a Maje su vjerovale da kroz krv izlazi „životna snaga", kojom se hrane bogovi, kako ističe Prudens Rajs, profesor Univerziteta u Južnom Ilinoisu.

Profesor Rajs dodaje da je onaj ko je davao svoju krv to činio dobrovoljno i da bi „žrtve" vjerovatno preživljavale ovaj obred.

Znamo da je puštanje krvi bilo jedan od obreda tokom rođenja ili ceremonije ulaska dječaka u svijet muškaraca. Profesor Nejtan Majsner, istraživač Univerziteta u Južnom Ilinoisu, kaže da se ovaj običaj prenosio s generacije na generaciju kako bi Maje svoju „životnu snagu" povezivale sa svojim precima.

Tokom ove studije, profesor Rajs je sa svojim kolegama pregledao 108 strela iz regije Peten u Gvatemali. Sve strijele su pronađene tokom poslednjih 20 godina i pretpostavlja se da datiraju iz perioda između 1400. i 1700. godine.

Raznim tehnikama uspjeli su da detektuju ostatke drevne krvi na 25 strijela i da identifikuju vrste koje su imale takvu krv. Dvije od ispitanih strela su sadržale samo ljudsku krv, dok su ostale ukazivale na mešavinu krvi različitih životinja.

Tokom laboratorijskih analiza, proteini koji su pronađeni na vrhovima strela testirani su na serume koji sadrže antitela različitih životinja. Ukoliko bi krv reagovala na serum, to bi značilo da ona potiče od te životinje.

Međutim, ova  tehnika nije sigurna jer krv vremenom izgubi određene proteine i ne može se sa sigurnošću utvrditi o kojoj životinji je riječ.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana