Radničke ideje Bošu štede milione

Ž. K.
Radničke ideje Bošu štede milione

Štutgart - Njemačka kompanija "Boš" već 90 godina profitira od kreativnosti i inovativnog duha svojih zaposlenih, a u posljednjoj deceniji samo u Njemačkoj je uštedjela oko 395 miliona evra zahvaljujući prijedlozima njenih radnika za poboljšanje poslovanja.

U "Bošu", koji je globalni dobavljač tehnologije i usluga, navode da su prošle godine svojim radnicima u Njemačkoj isplatili 7,7 miliona evra kao nagradu za njihove ideje pomoći kojih je kompanija uštedjela oko 33 miliona evra. U kompaniji navode da je prijedloge predalo oko 21.900 radnika, što predstavlja rast od 2,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ova tradicija u "Bošu" je prisutna od 1924. godine kada je osnivač kompanije Robert Boš najavio uvođenje knjige s prijedlozima i time položio kamen temeljac današnjeg globalnog programa upravljanja idejama. Njegov cilj je bilo usavršavanje radnih procesa i poboljšanje proizvoda, te smanjenje troškova proizvodnje. "Boš" je nedavno primio njemačku nagradu za ideje za 2014. za najbolje upravljanje idejama u kategoriji dobavljača dijelova za motorna vozila.

- Kreativnost naših radnika predstavlja gorivo za našu inovativnu snagu. Iskustvo, kreativnost i proaktivno razmišljanje jačaju našu konkurentnost i vode do boljih proizvoda. Male ideje izvan obima svakodnevnih zadataka često omogućavaju velika poboljšanja - rekao je član uprave i direktor industrijskih odnosa u "Bošu" Kristof Kibel.

"Bošovo" upravljanje idejama uspješno je primijenjeno u njegovim filijalama širom svijeta, a u budućnosti će biti još jednostavnije zahvaljujući standardizovanim informatičkim sistemima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana