Prošetajte terminalom od dvije milijarde dolara FOTO

Agencije
Prošetajte terminalom od dvije milijarde dolara FOTO

Indijske vlasti su danas predstavile dugo očekivan, moderan i umjetnički urađen terminal na međunarodnom aerodromu u Mumbaju, vrijedan dvije milijarde dolara.

Okružen siromašnim kućama Mumbaja, međunarodni aerodrom Čataprati Šivađi (Chhatrapati Shivaji International Airport) je renoviran, ali su radovi kasnili skoro dvije godine i premašili su očekivani budžet za 25 odsto. Radovi su vođeni na aerodromu velikom 300 hektara.

Aerodrom u Mumbaju je godišnje mogao do sada da primi 30 miliona putnika, ali se očekuje da će s novim terminalom biti posećeniji od aerodroma u Nju Delhiju kroz koji prođe godišnje 34 miliona putnika.

Moderni terminal, koji je rađen iz državnog i privatnog fonda indijske kompanije GVK Grup, ima vlastitu vegataciju i više od 7.000 indijskih umjetničkih djela.

Umjetnička djela se nalaze u centralnom dijelu terminala, od polazaka do dolazaka putnika u zgradi od četiri sprata.

Detektori su jake bijele boje, a krov je takođe sjajan i sa svjetlarnicima koji liče na perje pauna, nacionalne ptice Indije. U jednom djelu terminalla postavljeno je više od 1.000 svijetiljki koje podsjećaju na lotosov cvijet, takođe nacionalni cvijet Indije.

Drugi problem je iseljavanje okolnih siromašnih kuća u kojima živi na hiljade ljudi. Aerodromske vlasti su navele da su iselile oko 100 porodica, dok neki ne žele da odu, jer su sami izgradile svoje kućice.

Cio projekat je naišao na teškoće jer Indija treba da izgradi nove puteve, elektrane i druga postrojenja kako bi poboljšala svoj privredni rast.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana