Pronađeni ostaci džinovskog dinosaurusa u Portugalu

Guardian
Pronađeni ostaci džinovskog dinosaurusa u Portugalu

Fosilizovani ostaci nečega, što naučnici smatraju najvećim kopnenim predatorom koji je ikada živio u Evropi, pronađeni su u Portugalu.

Dinosaurus nove vrste nazvane Torvosaurus gurneyi, bio je dugačak 10 metara i težio je između četiri i pet tona.

Glava je bila dugačka 1,15 metara od vrha njuške do potiljka, a čeljust ispunjena oštrim zubima dugačkim i do 10 cm, što sugeriše da je bio blizu vrha lanca ishrane i jeo i druge velike dinosauruse.

Naučnici su pronašli skelet sjeverno od Lisabona i na prvi pogled pomislili da pripadaju sjevernoameričkoj vrsti Torvosaurus tanneri.

Međutim, poredeći njihove skelete, zaključili su da je riječ o novoj vrsti i to jednog od najvećih grabljivaca iz doba Jure koji je živio u Evropi prije oko 150 miliona godina.

Novi dinosaurus je druga vrsta roda Torvosaurusa, a naučnici vjeruju da je to slučaj i sa nedavno pronađenim fosilizovanim embrionima iz Portugala.

Rezultati studije objavljeni su u onlajn žurnalu Plos One.

"Ovo nije najveći predator među dinosaurusima s kojima smo do sada imali priliku da se susretnemo. Tiranosaurus, karharodontosaurus i giganotosaurus iz doba krede bili su veće životinje. Međutim, sa glavom dugačkom 115 cm, Torvosaurus gurneyi je jedan od najvećih kopnenih mesoždera ove epohe", kaže jedan od autora studije Kristof Hendriks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana