Pronađene koštice masline stare 2.500 god.

Tanjug
Pronađene koštice masline stare 2.500 god.

U antičkom gradu Ašosu arheolozi su u sarkofagu pronašli sjemenke masline koje su stare 2.500 godina a služile su kao “hrana za mrtve”, što je bilo specifično vjerovanje o zagrobnom životu, prijenela je turska agencija Anadolija.

Vođa iskopavanja, prof. dr Nuretin Arslan sa Univerziteta “18. mart” izjavio je da se na tom području danas uzgajaju masline i da ne bi bilo pogrešno tvrditi da su se i tada na tom lokalitetu uzgajala stabla maslina.

“Masline i maslinovo ulje spadaju u glavne prehrambene namirnice onog vremena. Maslina je namirnica bez koje se nije moglo. U ovom području su česta nalazišta alata koji su se koristili za proizvodnju maslinovog ulja, kao kameni točak za istiskanje ulja iz maslina”, objasnio je on.

Arslan je agenciji Anadolija rekao da se radi o jednom pogrebnom običaju koji je bio uvriježen kod naroda koji su nekada živjeli na ovom lokalitetu.

“Nakon sahrane, u sarkofag ili grobnicu ubacivala bi se i hrana. To se radilo da bi se preminuloj osobi uručio poklon ili da bi se pripremila hrana za zagrobni život te osobe, zavisno od vjerovanja. Ovaj nalaz govori u prilog tvrdnji da se na ovim prostorima čak i u tom dalekom periodu uzgajala maslina”, izjavio je Arslan.

Opisujući kako je pronađena sjemenka stara 2.500 godina, Arslan je rekao da su se iz ovog grada masline i maslinovo ulje distribuirali u druge gradove i da je u to vrijeme njeno korišćenje bilo mnogo rasprostranjenije nego danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana