Promjena klime ugrožava životinje i biljke

Agencije
Promjena klime ugrožava životinje i biljke

Trećina životinja na kopnu i više od polovine biljaka mogu da se nađu pod direktnom pretnjom zbog globalne promjene klime - upozoravaju naučnici u časopisu "Nature" i tvrde da će povećanje projsečne temperature za 4°C u ovom vijeku biti smrtonosno za biološku raznovrsnost Zemlje.

Prema njihovim saznanjima, promjene će se najviše osjetiti u centralnoj Africi, u području rijeke Amazon i u Australiji. Oni su analizirali skoro 50.000 različitih vrsta biljaka i životinja.

Nedavno su stručnjaci isticali da se debljina arktičkog leda smanjuje, a novinari pisali da predstojeće globalno zagrevanje može da omogući uzgajanje pomorandži na sjeveru Sibira. Sada je počelo da se govori o perspektivi globalnog zahlađenja na Zemlji. Ipak, ne treba misliti da će se to desiti brzo. Solarna aktivnost se smanjuje i temperatura odmah pada.

Postoji šest faktora koji utiču na klimu: tu je litosfera, atomosfera, okean, lednici i solarna aktivnost. Njen doprinos promjenama klime je 20 posto, tačnije, aktivnost Sunca može da bude "okidač" za promjene klime.

Eksperti Švajcarskog saveznog biroa za životnu sredinu, meteorologiju i klimatologiju (BAFU) tvrde da klimatske promene na najdirektniji način počinju da utiču na sve. U Švajcarskoj je 2011. godina zapamćena kao najtoplija poslije 1864. kada je počelo redovno mjerenje temperature. A posljednjih 50 godina temperatura u alpskoj konfederaciji povećavana je u godišnjem prosjeku za skoro 2°C.

Posljedice su više nego katastrofalne i osjećaju se na promjenama hidrosfere, vegetacije, kriosfere i direktno utiču na ekonomiju i društvo.

U studiji "O klimatskim promenama u Švajcarskoj" eksperti BAFU navode da je evidentno godišnje smanjivanje ukupne mase glečera za blizu 0,5 posto, koje prati i smanjenje površina koje su u toku godine pokrivene snijegom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana