Prolazak Venere ispred Sunca vidljiv i u Srbiji

Tanjug
Prolazak Venere ispred Sunca vidljiv i u Srbiji

Beograd - Najzanimljivija astronomska pojava ove godine, prolazak planete Venere ispred Sunca, kada će se Venera vidjeti kao crni kružić čiji je prečnik 30 puta manji od Sunčevog, tokom noći i sutra ujutru biće vidljiva i u Srbiji.

Odlazak Venere sa Sunčevog diska, iz Srbije će moći da se prati počev od izlaska Sunca u 4.55 sati u Beogradu pa do 6.55 sati, kada je posljednji kontakt Venere sa Suncem, navodi se u saopštenju astronomskog društva “Ruđer Bošković”.

Ukoliko vrijeme bude vedro, Beograđani će moći da prate fenomen sa terase Narodne opservatorije društva “Ruđer Bošković” na Kalemegdanu.

Međutim, kako se dodaje, otežavajuća okolnost je što će Sunce sve vrijeme biti blizu horizonta, čak i prilikom posljednjeg četvrtog kontakta, visina Sunca će biti manja od 20 stepeni.

Prilikom posmatranja Venere treba upotrebljavati iste mjere zaštite kao i prilikom posmatranja pomračenja Sunca, zbog čega je potrebno koristiti specijalne naočari, zavarivačko staklo ili obostrano, na sveći nagaravljeno staklo.

Posmatranje likova Venere i Sunca najugodnije je na bijelom ekranu, a poslije projekcije Sunca kroz teleskop, navodi se u saopštenju.

Pojava će moći najbolje da se prati iz sjevernijih oblasti Tihog okeana, pri zalasku Sunca moći će da je posmatraju stanovnici Sjeverne i Centralne Amerike, a prilikom izlaska Evropljani i stanovnici Bliskog Istoka.

Iz oblasti južnog Atlantika neće biti vidljiv nijedan dio prolaza Venere ispred Sunca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana