Pravog King Konga je istrebilo voće?

Agencije
Pravog King Konga je istrebilo voće?

Gihantopithecus, najveći majmun koji je hodao Zemljom izumro je zbog ishrane voćem koje nije moglo da ovoj velikoj životinji pruži dovoljno hranljivih materija.

Prije skoro 80 godina, holandski antropolog Gustav Henrih Ralf von Koengsvald otkrio je ogroman zub sličan ljudskom u apoteci u Hong Kongu.

Od tada je pronađeno na hiljade velikih zuba kao i tri vilice u Aziji. Oni pokazuju da je ovaj majmun bio visok 3 metra, što ga je činilo najvećim majmunom ikada otkrivenim i vjerovatno je bio u rodu sa orangutanima. Međutim, rezlozi njegovog nestanka bili su nepoznati.

Međutim, Jingi Zang iz laboratorije za Evolutivnu sistematizaciju kičmenjaka pri kineskoj Akademiji nauka analizirao je 17 novootkrivenih zuba ove vrste koje su stare svega 40.000 godina i koji su pripadali posljednjim primjercima koji su hodali Zemljom.

Mnogi od zuba su erodirali. Loša higijena zuba ukazuje na problem sa ishranom.

"Nešto nije bilo kako treba pre izumiranja ove vrste i mislim da to ima veze sa ishranom", tvrdi on.

Veliki majmun je možda bio primoran da mijenja svoju ishranu kako se klima hladila i njegova prirodna hrana, poput bambusa, nije više bila dostupna u izobilju. Zubi ukazuju na to da je ovaj majmun bio primoran da se okrene manje hranjivom voću koje je bilo bogato kiselinama koje oštećuju gleđ.

Međutim, voće je dobro za većinu majmuna, tvrdi Kornelius Kupcik sa Instituta Maks Plank – "Šimpanze jedu mnogo voća koje je izuzetno gorko i isuviše kiselo za ljudsko nepce, ali njihovi zubi ipak ne trule previpe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana