Postoji veza između genijalnosti i ludila

Agencije
Postoji veza između genijalnosti i ludila

Istraživanje urađeno u Švedskoj je kao rezultat pokazalo vezu između genijalnosti i ludila. Šizofrenija i bipolarni poremećaj su češći kod kreativnih i inteligentnih osoba.

Ideju je razvila grupa naučnika, koji takođe pate od neke vrste mentalnih poremećaja.

Kej Redfils Džejmison sa Medicinske škole Džon Hopkins, koja takođe pati od bipolarnog poremećaja, rekla je da je test inteligencije koji su radili šesnaestogodišnjaci iz Švedske pokazao da kod visokointeligentne djece postoji mnogo veća šansa za razvoj nekog od mentalnih poremećaja.

 "Rezultati su pokazali da osobe, koje su mentalno naprednije, sa 16 godina imaju četiri puta veću šansu da razviju bipolarni poremećaj", kazala je Džejmison.

Džejmison je cio svoj život posvetila istraživanju bipolarnog poremećaja, koji joj je dijagnostikovan u ranoj zrelosti.

Slikar Van Gog i autor Džek Keroak su bili geniji, ali su takođe pokazivali i tendencije za samouništenje. Ono što je nejasno je zašto su ljudska bića uopšte razvila ovu osobinu.

"Ideja o 'problematičnim genijalcima' i 'ludim naučnicima' je možda nešto više od izreke. Istraživanja pokazuju da su bipolarni poremećaj i šizofrenija povezani sa velikom kreativnošću i inteligencijom", rečeno je na Svjetskom sajmu nauke, održanom u Njujorku.

U ranijim istraživanjima su naučnici kazali da je gen poznat kao DARPP-32 glavni krivac za vezu između genijalnosti i ludila. Tri četvrtine ljudi naslijeđuju verziju gena DARPP-32, koja poboljšava sposobnost mozga da procesuira informacije u prefrontalnom korteksu, dijelu mozga koji je odgovoran za misli i radnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana