Počelo veliko pomračenje Sunca UŽIVO

B92
Počelo veliko pomračenje Sunca UŽIVO

Ovog jutra, od 9.39 časova moći ćete da uživate u pogledu na jedno od najvećih pomračenja Sunca u posljednjoj deceniji.

Pomračenje Sunca je posljednji put bilo vidljivo 1999. godine, a danas će u zavisnosti od lokacije, zakloniti između 30 i 98 odsto sunčeve svjetlosti. Ovo pomračenje će se potpuno vidjeti u polukružnom pojasu oko Grenlanda i Islanda u Sjevernom dijelu Atlanskog okeana, a djelimično iz Evrope, sjeverne Afrike i zapadne Azije. Mjesec će u subotu biti najbliži Zemlji, te će izazvati veliku plimu, posebno u na obalama Atlantika, Kanala La Manš i Sjevernog mora.

U Banjaluci će biti vidljivo djelimično pomračenje Sunca, od 9.34 časova do 11.54 časova, a najveći dio Sunca, posmatrano iz Banjaluke, biće prekriven u 10.43 časova.

 



U svjetskom kontekstu, maksimalno trajanje totalnog pomračenja slijedećeg mjeseca biće duže za dva minuta i 23 sekunde u odnosu na pomračenje iz 1999.

Novog potpunog pomračenja vidljivog u Evropi neće biti do 2026.

Ta rijetka pojava može da se posmatra kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo. Kako je navedeno na sajtu Astronomskog društa "Ruđer Bošković", najbezbjednije posmatranje je teleskopom koji ima specijalne filtere za Sunce ili se kroz njega Sunčev lik projektuje na bijeli zaklon.Pomračenje će biti vidljivo do 11.58.

Inače, pojedini evropski proizvođači solarne električne energije strahuju da može doći do prekida snabdijevanja strujom. Operatori se mjesecima pripremaju za pomračenje, tvrde iz Evropske mreže za prenosne sisteme električne energije u Briselu.

"Tokom 30 minuta proizvodnja struje na osnovu solarne energije biće smanjena sa 17,5 na 6,2 GW, a zatim povećana na 24,6 GW. To znači da će sistem za pola sata morati da se prilagodi velikoj promjeni od -10GW do +15GW", objasnio je ranije Patrik Grajhen, izvršni direktor berlinske kompanije za obnovljive izvore energije Agora energivende.

Kako će izgledati pomračenje nad Srbijom možete pogledati ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana