Plutajući grad se otisnuo na more

Agencije, Foto EPA
Plutajući grad se otisnuo na more

Pariz - Desetine hiljada Francuza pozdravilo je prvo putovanje najvećeg kruzera na svijetu, koji je juče, nakon 32 mjeseca izgradnje, isplovio iz francuskog brodogradilišta u Sen Nazer prema Sautemptonu u Engleskoj.

Kruzer "Harmony of the Seas", čija je gradnja koštala više od milijardu dolara, dug je 362 metra, širok 66 metara, ima 16 paluba i viši je od Ajfelovog tornja. Drži rekord kao najširi kruzer koji je ikada izgrađen i može primiti 6.360 putnika i 2.000 članova posade.

Nazivaju ga plutajući grad koji ima 20 prostorija za jelo, 23 bazena i park sa više od 12.000 biljaka i 50 stabala. Na brodu postoje mjesta za odmor i zabavu, a kapetan broda Džoni Favilen tvrdi da će golf biti jedna od opcija na brodu.

- " Harmony of the Seas " se u Sautemptonu očekuje danas, prije njegove inauguracijske plovidbe 22. maja u Barseloni - kazao je Favilen.

Putnicima je na raspolaganju i pozorište sa 1.400 sjedišta, bar u kojem služe roboti, centralna ulica za šetnju, kao i tobogan visine deset spratova.

Plutajući grad će proizvoditi 20 odsto manje emisija CO2 nego dva najveća broda u svojoj klasi, djelimično zahvaljujući vazduhu koji se upumpava u trup kako bi olakšao teret.

Američka kompanija "Rojal Karibijan kruzes" preuzela je u petak kruzer od proizvođača u francuskoj luci Brest. Ista kompanija trenutno pravi još dva broda "Anthem of the Seas" i "Ovation of the Sea ", koji će zaploviti u aprilu sljedeće godine.

Brodogradilište STX France kruzer je počelo da gradi 2013. godine. Tokom izgradnje kruzer je već postao znamenitost Sen Nazera. Brod, čija je visina 70 metara, viši je od svih gradskih objekata. Svakog dana brodogradilište u kojem se gradio brod posjećivali su turisti, a na izgradnji morske grdosije bilo je zaposleno 2.500 radnika.

"Allure of the Seas", koji je počeo da plovi 2010. godine i takođe pripada istoj američkoj kompaniji, sada nosi titulu najvećeg putničkog broda na svijetu, ali je kraći od " Harmony of the Seas " za dva centimetra.

Najveći avion

Najveći transportni avion na svijetu Antonov-225 - "mrija", sletio je u nedjelju u Pert gdje se okupilo oko 20.000 Australijanaca. Avion nosivosti 250 tona proizveden je u Ukrajini.

- Antonov-225 "Mrija" je ekvivalentan avionu od pet spratova koji leti kroz vazduh - rekao je ljubitelj avijacije Henton Harmadi. Maksimalna brzina ovog aviona je 850 kilometara na čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana