Pecao, pecao... i upecao neprocijenjivo blago

Tanjug
Pecao, pecao... i upecao neprocijenjivo blago

Jedan palestinski ribar donijeo je pre nekoliko mjeseci kući, uz pomoć rođaka, neobičan "ulov"- pola tone tešku bronzanu statuu, za koju tvrdi da je izvađena iz plićaka stotinak metara od obale Sredozemnog mora, blizu granice Egipta i pojasa Gaze.

Ispostavilo se da je to statua grčkog boga Apolona, sakrivena od pogleda vijekovima, koju je policija Hamasa brzo uzela, uz objašnjenje da ispituje slučaj. Vijest o značajnom otkriću privukla je arheologe, ali policija ne može da kaže kada će ta statua konačno biti izložena.

Ribar, čija je majka zahtijevala da se nagi Apolon što prije prekrije, nije bio svijestan njene vrednosti. Na sajtu "Ebay" statua je nakratko ponuđena, po cijeni mnogo nižoj od njene prave vrijednosti - svega 500.000 dolara. Arheolozi za sada nisu vidjeli ništa drugo sem nejasne fotografije božanstva, uvijene u jorgan sa crtežima štrumfova.

Na osnovu nejasnih podataka kojima raspolažu, mogli su da kažu da statua datira negdje između petog i prvog vijeka prije nove ere, što znači da je stara sigurno više od 2.000 godina.

"Jedinstvena je. Na neki način rekao bih da je neprocijenjiva. Isto bi bilo kada biste pitali koliko vrijedi Mona Liza u Luvru", rekao je Žan-Luj Taragon iz francuske biblijske i arheološke škole u Jeruslimu za Rojteres, istakavši da se vrlo rijetko nalazi statua koja nije od mermera ili kamena, već od metala.

Imajući u vidu da je očito u dobrom stanju, moglo bi se zaključiti da je nađena na kopnu, a ne na moru, rekao je Taragon, spekulišući da nije otkriveno pravo mjesto na kome je bila, kako bi se izbjegle rasprave o vlasništvu.

"Nije nađena na obali, niti na moru...vrlo je čista. Nađena je na kopnu", rekao je on, dodavši da na statui nema tragova raspadanja koji se inače vide na predmentima potopljenim u vodi.

Mladi, dvadesetšestogodišnji ribar, otac dvoje djece, priča međutim, drugu priču - on je vidio figuru kako leži u plićaku i mislio je da je u pitanju izgorielo tijelo. Ipak, kada je bolje pogledao, vidio je da je statua.

"Osjećao sam da je to nešto što mi je podario bog. Ja sam u teškoj finansijskoj situaciji i čekao sam na svoju nagradu," rekao je on ,priznavši da njegova majka nije bila baš tako sretna kada je vidjela kako golog Apolona unose u kuću i da mu je govorila da donosi sebi nesreću.

Statua atletski građenog Apolona, koji stoji uspravno na dvije mišićave noge, s jednom rukom pruženom i dlanom okrenutom nagore, je zeleno braon boje. Apolonova kosa je kovrdžava, pogled ozbiljan, a u jednom oku mu je zijenica od plavog kamena, dok u drugom ona nedostaje.

Ribar je rekao da je jedan prst odrezao Apolonu da ga odnese ekspertu za metal kako bi provjerio da statua nije slučajno od zlata. Njegov brat je krišom odsjekao drugi prst, radi slične provjere.

Međutim pripadnici Hamasa ubrzo su preuzeli statuu, nakon što su se pojavile, uz poruku da kupac može da dođe i uzme je u Gazi. To bi se međutim teško ostvarilo, jer je Gaza pod blokadom i Izrael i Egipat pomno kontrolišu pristup osiromašenom području sa 1,8 miliona stanovnika.

Nejasno je ostalo da li se neko javio, prije nego što je statuu policija Hamasa "pritvorila".

Zvaničnici u Ministarstvu turizma u Gazi rekli su Rojtersu da Apolona neće izložiti dok se ne istraži ko je pokušao da ga proda.

Direktor odjeljenja za arheologiju, pri pomenutom ministarstvu, Ahmed al Barš obećao je ipak da će ribar Grab dobiti nagradu kada se slučaj riješi. On je rekao da su međunarodne institucije ponudile pomoć za restauraciju statue, a da muzej u Ženevi kao i pariski i Luvr žele da je iznajmne.

Al Barš tvrdi da je statua nađena u moru, dok ekspert Taragon smatra da je važno da se sazna gdje je zapravo nađena.

Ispod pijeska u pojasu Gaze, kojim su vladali drevni Egipćani, Filistejci, Rimljani, Vizantija i krstaši, leži oko 5.000 godina istorije, ali lokalni arheolozi nisu baš vični naučnim iskopavanjima i mnoga mjesta su dalje zakopana. Taragon smatra da stutua Apolona sigurno nije bila izolovana i da bi možda mogla biti samo vrh istorijskog ledenog brega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana