Ovo je najtoksičnije jezero na svijetu, a stvorio ga je čovjek

Newser
Ovo je najtoksičnije jezero na svijetu, a stvorio ga je čovjek

"Distopijsko" i "užasavajuće" su samo neki od pridjeva koje je britanski novinar Tim Mogan dodjelio jezeru u blizini industrijskog grada Baota u Mongoliji.

Ovo vještačko jezero ispunjeno je toksičnim muljem, a u cijeloj njegovoj okolini može se osjetiti miris sumpora. Ova pustoš, "pakao na zemlji", mjesto je najveće proizvodnje rijetkih minerala, u čijim se proizvodnim postrojenjima mućkaju cerijum oksid, neodimijum i ostali rijetki elementi neophodni za nastanak svega i svačega, od elektronskih uređaja do magneta u "zelenim" proizvodima poput vjetrogeneratora ili motora za električne automobile.

Nažalost, nusproizvod ovog poduhvata je opasan hemijski otpad koji se sliva u jezero nedaleko od grada Baoto. U svjetskoj proizvodnji ovih minerala Kina je 2009. godine imala udio od čitavih 95 odsto. Lokalno stanovništvo navodi da su se prije izgradnje prvih fabrika kasnih pedesetih godina na ovim poljima mogle vidjeti lubenice, plavi patlidžan i paradajz. Danas, međutim, mjesto je puno blata i kamiona sa ugljem.

"Ništa me nije pripremilo za ovaj prizor. Ovo je zaista krajnje otuđena sredina. Pomisao na to da je za ovo stanje odgovoran čovjek me deprimira i užasava, kao i činjenica da je ova pustoš posljedica ne samo elektronike u mom džepu, već i "ekoloških" vozila koja na Zapadu u nama izazivaju ushićenje", izjavio je Tim Mogan, novinar BBC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana