Ove stvari o koka-koli možda niste znali

24sata.hr
Ove stvari o koka-koli možda niste znali

Neke od informacija o najpopularnijem osvježavajućem piću na svijetu dio su opšte kulture, a neke će vam možda biti novost.

 

1. U početku koka-kola nije bila gazirana, niti je nosila svoje svjetski poznato ime, koje je, iza izraza OK, druga najpoznatija riječ na svijetu.

2.Prvu koka-kolu napravio je američki farmaceut dr Džon Pemberton 1886. godine i prodavao je po cijeni od 5 centi po čaši, i to u apoteci. Pravo na ime i recept prodao je Asiju Grigsu Kendleru, koji je 1892. osnovao kompaniju koja i danas proizvodi ovo popularno piće.

3. Recept za izradu ovog popularnog osvježavajućeg pića jedna je od najčuvanijih svjetskih tajni.

4. Da svaku kap koka-kole koja je ikada proizvedena stavite u flaše od 2,5 dcl i polegnete ih uzduž jednu uz drugu, činile bi “lanac” toliko dug da bi do Meseca i nazad mogle “ići” više od dve hiljade puta.

5. Svake sekunde na svijetu se popije 10.450 limenki nekog bezalkoholnog pića iz kompanije Koka-Kola . Uključujući dijetalnu koka-kolu, fantu i sprajt.

6. Jedan od glavnih zaštitnih znakova koka-kole je simpatični starac s bradom koji nosi poklone. Prvi put u kampanjama kompanije Koka-Kola pojavio se 1931. godine.

7. Službena Fejsbuk stranica trenutno ima više od 90 miliona fanova i u stalnom je rastu.

8. Dan prije smrti Martin Luter King pozvao je građanstvo da ne kupuju koka-kolu u Memfisu jer su crni radnici bili mnogo manje plaćeni nego bijelci na plantažama Koka-Kole.

9. 1985. godine koka-kola je postala prvo bezalkoholno piće koje se našlo u svemiru.

10. Meksikanci su najveći konzumenti ovog pića s prosječno popijenih 665 koka-kola ( 2,5 dcl) godišnje, dok začudo, Amerikanci “zaostaju” sa 399, Britanci sa 202, Kinezi sa 32 i Indijci sa 9. Kada se sabere, to je ukupno 642 pića godišnje, a opet manje od količine koju popiju samo Meksikanci.

11. Postoje samo dvije zemlje na svijetu u kojima se ne prodaje koka-kola. To su Kuba i Sjeverna Koreja.

12. Dok će limenka koka-kole potonuti u vodi, limenka dijetalne koka-kole će plutati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana