Ovako izgleda vožnja vozom, brzinom 500 km na sat

Agencije
Ovako izgleda vožnja vozom, brzinom 500 km na sat

Japanski voz "Maglev" probio je protekle nedjelje granicu brzine od 500 kilometara na sat u putničkom prometu.

Možda je nama ovakva brzina nezamisliva i izgleda ekstremno opasna, ali Japanci su tehnologiju odavno doveli na nivo koji omogućuje da vozovi poput ovoga postanu standard.

Voz "Maglev" je zapravo primjer najmodernije tehnologije, a ime mu dolazi od izvedenice "magnetna levitacija", jer riječ je o vozu koji "lebdi" nad šinama pomoću magnetne sile.

Iako su Japanci decenijama poznati upravo po kreiranju najnovijih tehnoloških dostignuća kada je u pitanju željeznički saobraćaj, a njihovi vozovi sinonim za brzinu, "Maglev" nudi princip rada linearnog motora i trenutno je najbrži voz na svijetu.

Eksperimentalni rekord brzine ovakvog voza iznosi nevjerovatnih 581 kilometara na sat, ali ta je vožnja odrađena bez putnika, u razvojnoj fazi.

Stotinak odabranih srećnika uživalo je u vožnji na dužini od 42,8 kilometara na relaciji između gradova Uenohara i Fuefuki, tokom koje je "Maglev" probio magičnu granicu od 500 km/h kada je u pitanju putnički saobraćaj.

"Plutajući" voz i brzina koju je postigao oduševio je, naravno, sve putnike, što i nije čudno, jer ovako nešto ne doživljava se baš svaki dan, čak i kada je Japan u pitanju.

"Maglev" vozovi već saobraćaju širom Japana, ali trenutna brzina kretanja im je oko 320 kilometara na sat.

Tehnologija magnetne levitacije je u startu vrlo skupa, zbog posebnih zahtjeva pri građenju željezničke trase, ali je u kasnijoj fazi eksploatacije vrlo jeftina i profitabilna, pod uslovom da na dužim relacijama ima dovoljno putnika, što u Japanu ne bi trebalo da bude veliki problem.

Nema sumnje kako će ovakve brzine na japanskim željeznicama vrlo brzo postati standardne. Tako će uz tačnost japanski vozovi nuditi i mogućnost najbržeg putovanja na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana