Ovako izgleda trenutna lista sudnjeg dana

Independent
Ovako izgleda trenutna lista sudnjeg dana

Neki od najbrilijantnijih umova u Velikoj Britaniji započeli su stvaranje „liste sudnjeg dana" – koja sadrži katastrofalne događaje koji bi mogli da unište svijet, predstavljaju opasnost po našu civilizaciju ili čak istrebe ljudsku rasu.

Vodeći umovi, među kojima se nalazi i Stiven Hoking, uspostavili su centar za izučavanje „egzistencijalnih rizika" sa ciljem da političarima i javnosti predstave listu katastrofa koje bi mogle da prete budućnosti svijeta.

Pogledajte scenarije sudnejg dana do kojih su oni došli:

Sajber napadi

Jedna od najvećih pretnji jeste neki vid napada na kompjutere koji kontrolišu strujne mreže širom svijeta. Gubitak struje imao bi trenutne i dugotrajne posljedice ukoliko ne bismo bili u stanju da brzo rješimo nastali problem.

Bio terorizam

Potrebna je velika infrastruktura kako bi se izgradila nuklearna oružja, ali genetski modifikovani štetni mikrobi ili virusi mogu da se naprave u relativno malim laboratorijama.

Nestašica hrane

Moderna prehrambena industrija bazirana je na isporuci „u posljednji trenutak" sa vrlo malo dostupnih rezervi. Problemi u informacionim mrežama koje kontrolišu ovo mogli bi da izazovu nestašicu hrane i nerede.

Pandemija

Povećana mobilnost ljudske vrste olakšava širenje nove infekcije širom svijeta uz pomoć aviona i drugih prevoznih sredstava i to znatno brže od vremena potrebnog naučnicima da naprave vakcinu koja bi mu se suprotstavila.

Maligni kompjuteri

Pojedini stručnjaci se plaše da bi sve inteligentniji kompjuteri jednog dana mogli da postanu nasilni i prestanu da rade stvari zbog kojih su napraljeni.

Klimatska katastrofa

Klimatolozi se plaše da bi uslijed sve veće količine ugljen dioksida u vazduhu klima mogla da pređe tačku bez povratka što bi dovelo do sve toplijeg i toplijeg vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana