Oružje protiv lošeg zadaha

ordinacija.hr
Oružje protiv lošeg zadaha

Skoro svaka druga osoba ima problem sa zadahom, odnosno halitozom, koja podjednako zahvata sve uzraste.

Postoje mnogi neprijatelji lošeg zadaha poput cigareta, određene namirnice, kafa, problem s gorušicom ali i loša oralna higijena. Osim što ćete promjeniti svoje navike, neprijatnog zadaha se možete rešiti i uz pomoć namirnica koje sigurno imate kod kuće.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je mnogo više od običnog napitka. Bogat antioksidansima, zeleni čaj može uništiti bakterije koje su se nastanile u vašim ustima, a koje su odgovorne za neprijatan zadah. Na ovaj način ne samo što ćete se rješiti lošeg zadaha već ćete i poboljšati zdravlje usne duplje jer je zeleni čaj dobar i u borbi protiv karijesa ali i raka usta. Ono što je bitno da znate prilikom konzumiranja ovog zdravog napitka jeste da ga pijete bez šećera.

Svježe namirnice

Grickanje jabuka, šargarepe ili celera takođe može ukloniti neprijatan dah. Njihova hrskava struktura povećava količinu sline u ustima i na taj način uklanja neprijatan zadah.

Peršun

Peršun sadrži hlorofil, odgovoran za njegovu zelenu boju, a ujedno je i antioksidans. Sastav ovog popularnog začina može privremeno pomoći u neutralizaciji halitoze, pogotovo nakon konzumiranja određenih "teških" namirnica, kao što su crni i beli luk. Osim grickanja, možete ga usitniti i napraviti sok.

Hidratacija

Sem što je bitno svakodnevno unositi određenu količinu vode, hidratacija, odnosno dehidratacija može ostaviti trag i u vašim ustima. Kada su usta suva, čestice hrane se lakše skupljaju u sićušnom prostoru između zuba i tako stvaraju plodno tlo za bakterije.

Ne treba zaboraviti ni na redovno održavanje oralne higijene. Upale desni i karijes takođe mogu biti izvor vaših problema. Savjet je da najmanje dva puta godišnje posjetite stomatologa kako biste se pravilno brinuli o svom oralnom zdravlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana