Okreni 00000000 za nuklearni rat

Agencije
Okreni 00000000 za nuklearni rat

Profesor na Univerzitetu Kolumbija, Stiven M. Bilovin, smatra da je otkrio nevjerovatan podatak: kod za lansiranje svih nuklearnih projektila u SAD tokom 20 godina bio je 00000000.

Bilovin je podatak pronašao u izvještaju iz 2004. godine dr Brusa Blera, bivšeg avijatičarskog oficira, koji je radio u silosima u kojima su bile smještene “Minuteman” rakete.

Kodovi, poznati kao PAL (Permissive Action Lonks, kodovi za odobrenu akciju) u upotrebi su bili od 1963-64. godine tokom krize na Kipru, kada su Turska i Grčka prijetile da će upotrebiti nuklerno oružje jedna protiv druge. PAL je i izmišljen da bi samo predsjednik SAD-a imao tu moć da upotrebi moćno oružje, ali izgleda da je sigurnost i tajnost kodova bila samo simbolična.

Tokom dvije decenije, predsjednici su se mijenjali i nosili kofere u kojima su bili sakriveni kodovi koji su se navodno konstantno mijenjali, a sada se postavlja pitanje šta je uopšte bilo u tim koferima?

Bler je u svom radu takođe opisao proceduru prije lansiranja rakete:”Naša obavezna procedura je bila da provjerimo da u podzemnom bunkeru na biraču brojeva ne može da se unese nijedan drugi broj osim “0”, za svaki slučaj”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana