Novi metak će se sam uništiti u letu

Agencije
Novi metak će se sam uništiti u letu

Uprkos svoj modernoj tehnologiji, u vojnim akcijama i dalje stradaju i brojne civilne žrtve. Američka vojska je prijavila patent nove vrste metka koji bi se sam uništio nakon što dosegne metu. Patent su prijavili pod imenom "projektil ograničenog dometa".

Prema američkim vojnim inženjerima i razvojnom timu zamišljeno je da novi sistem ispaljivanja ovog metka sadrži i reaktivni materijal koji bi se zapalio nakon što puška opali. Ta bi reakcija transformisala 50 milimetarski kalibar metka u "aerodinamični nestabilni objekat". Vrijeme izgaranja određuje koliko će metak odletjeti prije nego što izgubi svoj aerodinamični oblik i počne da gubi na brzini.


Razvojni tim u kojem su Brajan Kim, Mark Minisi i Stiven MekFarlan prijavili su ovaj patent još 7. maja 2013. godine, a odobren je 1. septembra 2015. godine.

Vjeruje se da bi ovaj koncept značajno smanjio kolateralne žrtve u gradovima i da bi potom mogle da se naprave i serije takvih metaka i za municiju manjih dimenzija i različita oružja.

Nažalost, odobreni patent ne znači da će američka vojska zaista i proizvesti i početi da koristi ovakvu municiju.

Naime, američki mediji otkrivaju da je ovaj projekat trenutno bez budžeta i da se čeka neko drugo vrijeme kada će se pojaviti prilika za prihvatanje nove tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana