Neke životinje nikad ne umiru

Nezavisne.com
Neke životinje nikad ne umiru

Najveća tajna koju naučnici žele da otkriju je kako postati besmrtan. U otkrivanju te tajne mogu im pomoći živa bića koja su već sada besmrtna, a koja su velika enigma za naučnike.

To su životinje koje skoro nikada ne umiru od starosti, nego od eksternih uzroka kao što su grabljivice, bolesti ili povrede. Iako naučnici još nisu usaglasili mišljenja o definiciji besmrtnosti, većina ih se slaže da su neka bića "biološki besmrtna".

SLATKOVODNA HIDRA: Ova jednostavna vodena životinja iz tipa žarnjaka dugačka je do nekoliko centimetara. Naučnicima je interesantna zbog svoje sposobnosti regeneracije i što ne stari. One i ne umiru od starosti, već od niskih temperatura zimi. Besmrtnost ovog bića je prvi put pomenuta 1998. u naučnim radovima, ali je tek nedavno eksperimentima dokazano da hidrine ćelije imaju sposobnost beskonačne regeneracije. Naučnici sada pokušavaju da odgonetnu i bolje razumiju taj proces beskonačnog obnavljanja ćelija.

TREPLjASTI CRVI: Ova stvorenja žive uglavnom u morima i manjim dijelom u slatkim vodama. Dostižu veličinu od nekoliko milimetara do nekoliko desetina centimetara. Posebni su po tome što veliki dio njihovih ćelija predstavljaju matične ćelije. Stoga, kada se organizam presiječe na nekoliko dijelova, svaki od tih dijelova će se razviti u novu identičnu jedinku nakon nekoliko nedjelja. Naučnici su čak dokazali da veoma mali dio jedinke (1/297) može da se razvije u nov organizam.

TARIGRADE ILI VODENI MEDVJEDI: Ova mala stvorenja, koja su u prosjeku dugačka oko 1,7 milimetara, žive u vodi. Za tarigrade kažu da su neuništive jer su otporne na ekstremne uslove, na kojima nijedan drugi organizam ne može da opstane. One mogu da prežive na temperaturi koja se kreće od apsolutne nule do preko tačke ključanja. Takođe mogu da prežive i radijaciju i nivo zračenja stotine puta veći od onog koji ubija čovjeka. Bez hrane mogu biti i do deset godina. Za tarigrade je karakteristično to što, kada se dese nepovoljni spoljašnji uslovi, one ulaze u stanje hibernacije (anabioze) kada metabolizam prestane da im radi. U takvom stanju mogu da žive do 120 godina pa čak i više.

JASTOG: Za jastoge je karakteristično da sa godinama postaju više plodni i pogodni za razmnožavanje, zahvaljujući enzimu koji popravlja DNK kod. Stručnjaci koji proučavaju jastoge smatraju da oni mogu da žive vječno, i da umiru samo od povreda, bolesti i predatora.

BESMRTNA MEDUZA: To je posebna vrsta meduze latinskog naziva Turritopsis nutricula. Ovo stvorenje je jedino živo biće koje se, nakon što dostigne seksualnu zrelost, ponovo vraća u seksualnu nezrelost (oblik polipa). One kada ostare, umjesto da umru, podmlade se i sve počnu ponovo. Teoretski, ovaj proces može da se ponovi beskonačno mnogo puta i zato se ova meduza naziva besmrtnom. Predmet je interesovanja naučnika širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana