Naučnici žele da zarade na otkriću vanzemaljskog života

Businessinsider
Naučnici žele da zarade na otkriću vanzemaljskog života

U modernom finansijskom svijetu možete se ograditi od skoro svega. Međutim, ograda od vanzemaljske invazije sasvim sigurno još nikome nije pala na pamet.

U članku objavljenom u žurnalu Britanskog interplanetarnog udruženja, Džejkob Misra predlaže prilično interesantan način finansiranja potrage za vanzemaljskim životom.

On predlaže obveznicu koja će biti isplaćena kada istraživači potvrde postojanje vanzemaljskog života. U pitanju bi bila „loto obveznica" koja se izdaje za finansiranje projekata kada osoba koja ih izdaje očekuje slabu potražnju. Kako bi povećao tu potražnju, nasumično izabrane obveznice dobijaju na vrijednosti u poređenju sa drugim kada se projekat završi.

Po završetku projekat osobe koje posjeduju ove „srećne" obveznice dobijaju veliku isplatu, dok svi ostali dobijaju male isplate ili uopšte ne bivaju isplaćeni.

„Smatram da bi ovakve obveznice obezbjedile dugoročno finansiranje SETI projekta u njegovoj potrazi za vanzemaljskim životom. Ove obveznice bi mogle da se prenose na rodbinu ili da se njima trguje na sekundarnim tržištima. Kapital koji bi bio sakupljen na ovaj način bio bi povjeren finansijskoj ustanovi koja bi na godišnjem nivou obezbjeđivala isplate za funkcionisanje SETI projekta. Ovakav plan mogao bi da stvori kapital u vrijednosti nekoliko desetina miliona dolara za SETI istraživanje svake godine", smatra Misra.

Ono što ove obveznice čini neobičnim jeste da one sa sigurnošću očekuju pronalaženje vanzemaljskog života u budućnosti. Vjerovatnoća za ovo utvrđuje se Drejkovom jednačinom – koja pokušava da utvrdi vjerovatnoću pronalaženja života van Zemlje oslanjajući se na nekoliko faktora koji uključuju broj planeta koje neka galaksija posjeduje i prosječnu brzinu formiranja zvijezda. Sudeći po ovoj jednačini, Mliječni put vjerovatno ima 12.000 vanzemaljskih civilizacija.

S obzirom na jako slabo poznavanje vanzemaljskog života, ovakve obveznice bi se vjerovatno teško prodavale, ali bi bile zabavan način da se pomogne nedovoljno finansiranim svemirskim istraživanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana