Naučnici potvrdili: Pacifička lignja zaista može da leti

Agencije
Naučnici potvrdili: Pacifička lignja zaista može da leti

Japanska leteća lignja ili pacifička leteća lignja zaista može da leti, tvrde naučnici, koji su objasnili ovaj fenomen, a prenijele su agencije.

Kako se saznaje iz istraživanja morskih biologa Univerziteta Hokaido, ona to postiže tako što ispušta mlaz vode pod visokim pritiskom, koji joj služi kao pogon, a zatim širi peraja poput krila da bi lebdela iznad vode.

Još zanimljiviji je podatak da, krećući se kroz vazduh, može da dostigne brzinu od 11 metara u sekundi, što znači da je brža od Juseina Bolta, koji je na Olimpijadi u Londonu 2012. ostvario prosječnu brzinu od 10,3 metara u sekundi.

- Uvijek je bilo ljudi koji su tvrdili da su videli lignje kako lete, a sada smo objasnili kako one to zapravo rade - kaže biolog Đun Jamamoto. "Dokazali smo da je to zaista istina."

Tokom jula 2011, naučnici su pratili oko 100 lignji u sjeverozapadnom dijelu Pacifika, i vidjeli su ih kako skaču u vazduh.

One mogu da se zadrže u vazduhu oko tri sekunde i dostignu visinu oko 30 metara, kada vjerovatno postaju lak plijen morskih ptica i drugih predatora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana