Naučnici izumili vino koje ne stvara mamurluk

Newser
Naučnici izumili vino koje ne stvara mamurluk

Istraživači Univerziteta u Ilinoisu u stručnom magazinu " Applies and Enviromental Microbiology" objavili su naučni rad u kom opisuju razvoj novih vrsta vina koja ne izazivaju mamurluk.

Naučnici Univerziteta u Ilinoisu uspjeli su da riješe dugogodišnju prepreku u okviru genetskog inženjeringa u industiriji fermentisane hrane.

Poznato je da alkoholna pića počivaju na procesu fermentacije, a stručnjaci su uspjeli da stvore vino pomoću specijalnog soja kvasca čiji genetički profil uključuje multiplicirane kopije gena.

Fermentisana hrana sadrži višestruke kopije gena u genomu, a svaku izmenu unijetu u jedan gen u genomu ispraviće neizmjenjeni gen. Ovaj problem riješava takozvani "genomski nož", tehnika koja uklanja neželjene vrste genoma. U pitanju je enzim zvani RNK-vođena Cas9 nukleaza koji omogućava genetski inženjering pivskog kvasca.

Modifikovana vrsta kvasca novu vrstu vina učinila bi znatno zdravijom jer višestruko povećava količinu antioksidansa resveratola, i suzbija malolaktičku fermentaciju koja stvara toksične supstance koje uzrokuju mamurluk.

Međutim, to ne znači da ćete vino moći da pijete u neograničenoj količini. Neka prethodna istraživanja pokazala su da genetika u velikoj mjeri određuje koliko će naš organizam biti podložan mamurluku. Ipak, ovo naučno otkriće moglo bi znatno da ublaži problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana