NASA upozorila na napade iz svemira

Agencije
NASA upozorila na napade iz svemira

San Francisko - Svijet će u budućnosti morati živjeti sa iznenadnim "napadima" asteroida sličnim onome koji se u petak ujutro dogodio u Rusiji, tvrde naučnici NASA, prenijele su agencije.

Meteor koji je, bez ikakvog upozorenja, eksplodirao iznad ruskog grada Černobinska i oštetio stotine zgrada te povrijedio 1.158 ljudi, bio je dug oko 15 metara, tvrde naučnici. Asteroide te veličine je teško detektovati, a i ima ih ogroman broj, pa će astronomima trebati dugo vremena kako bi pronašli i pokušali pratiti sve one koji prijete Zemlji.

- Odbrana zemlje od sićušnih asteroida, kao što je bio ovaj što je prošao preko Sibira i srušio se, veliki je izazov i nešto što nam u ovom trenutku nije cilj. Prvo smo se usmjerili na veće asteroide - rekao je NASA naučnik Pol Čodas i dodao da su oni najopasniji.

Ruski ronioci nisu uspjeli da pronađu dijelove meteora u jezeru Čebarkul u Rusiji, saopšteno je iz Ministarstva za vanredne situacije Rusije. Ruske vlasti su poslije pada meteora objavile fotografije kratera u zaleđenom jezeru gdje je navodno završio najveći komad meteora.

- Ronioci su završili pretraživanje jezera. Dijelovi meteora nisu pronađeni - rekla je portparol Ministarstva za vanredne situacije Irina Rosijus.

Prema posljednjim zvaničnim brojkama, zbog pada meteora povrijeđeno je 1.158 ljudi, među kojima 289 djece. U bolnici je i dalje 52 ljudi, među kojima 13 djece. Nekoliko osoba koje su u petak hospitalizovane u međuvremenu su puštene iz bolnice. Dvije osobe koje su bile u kritičnom stanju dobro se oporavljaju.

Nekoliko časova pošto je meteor eksplodirao nad Rusijom, pri čemu je povrijeđeno više od 1.000 ljudi i pošto je jedan asteroid prošao relativno blizu Zemlje, stanovnici Kalifornije su prijavili da su vidjeli neobičan bljesak svjetlosti iznad San Franciska, što je mnoge iznenadilo i oduševilo.

Blještav svijetleći trag nad sjevernom Kalifornijom bio je sporadičan meteor ili vatrena lopta, ali to nije neki značajan događaj, rekao je Majk Hanki iz Američkog društva za meteore u Njujorku. Ta organizacija je dobila 35 izvještaja o tom događaju, rekao je on.

U petak uveče je Centar za proučavanje svemira iz Oklenda izvijestio da je primio pozive uz opis vatrene lopte koja leti ka zapadu.

Prodaja meteora

Poslije katastrofe koja je zadesila Čeljabinsku oblast na Uralu, kada je taj dio pogodila kiša meteora, nekoliko "snalažljivih" mještana dosjetilo se da dijelove meteora prodaju. Jedan od njih otišao je toliko daleko da je u oglasu napisao da komad meteora "pomaže kod dijareje, povećava potenciju, rast kose u bikini zoni, ali i poboljšava ocjene u školi". Cijene dijelova meteora su od 5.000 do čak 500.000 rubalja (oko 12.000 evra), a skoro svi se mogu kupiti i na kredit.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana