NASA: Molite se ako asteroid krene ka Zemlji

Agencije
NASA: Molite se ako asteroid krene ka Zemlji

Šef NASA Čarls Bolden izjavio je da u slučaju da veliki asteroid kerene u pravcu Njujorka i njegovo postojanje se otkrije samo tri nedjelje prije udara jedino nam preostaje da se molimo, prenose agencije.

“Molite se!”, rekao je Bolden i dodao:

- Pitanje je koliko SAD mogu da urade ukoliko neki nepoznati asteroid ili kometa krenu ka planeti, ali i šta mogu učiniti ostale države na svijetu - rekao je Bolden zakonodavcima u američkom predstavničkom komitetu nauke.

- Asteroid koji je eksplodirao 15. februara iznad Čebljbinska stvorio je udarni talas koji je oštetio zgrade i prozore, a više od 1.500 ljudi je povrijeđeno. Kasnije tog dana otkriveno je da pored Zemlje prošao neznatno veći asteroid na samo 17.200 kilometara od planete, što je bliže nego orbita televizijskih i vremenskih satelita. Ovo je dokaz da je naš komšiluk aktivan i da smo pod konstantnom prijetnjom - izjavio je predstavnik demokrata Edi Bernis Džohanson.

- Imali smo sreće što su događaji od prošlog mjeseca bili jednostavna zanimljiva slučajnost, a ne katastrofa - izjavio je republikanac Lamar Smit.

- Iz informacija koje imamo, mi ne znamo da li dolazi asteroid koji će ugroziti stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država, ali ako on dolazi u roku od tri nedjelje, molite se - rekao je Bolden.

Prije oko 66 miliona godina, objekat prečnika 10 kilometara napravio je ono što se vjeruje da je današnji Jukatan poluostrvo u Meksiku i dovelo je do smrti dinosaurusa, kao i većeg dijela biljnog i životinjskog svijeta na Zemlji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana