Na put oko svijeta bez kapi goriva

Tanjug
Na put oko svijeta bez kapi goriva

Abu Dabi - "Solar impuls 2", švajcarski avion koji ima isključivo solarni pogon, krenuo je juče iz Abu Dabija na put oko svijeta bez ijedne kapi goriva.

Avion, sa švajcarskim pilotom Andreom Boršbergom, poletio je sa aerodroma "Al Batin" u Abu Dabiju u pravcu Omana, gdje je trebalo da stigne poslije 12 časova leta.

To je prvi avion na solarni pogon koji će pokušati da obleti Zemlju, a put od 35.000 kilometara odvijaće se u 12 etapa i trajaće pet mjeseci. Boršberg će se na pilotskom mjestu mijenjati sa Švajcarcem Bertrandom Pikardom.

U narednih pet mjeseci jednosjed će letjeti s kontinenta na kontinent i preletjeti Pacifik i Atlantik, s planom da sleti na raznim lokacijama širom svijeta i promoviše kampanju o čistim tehnologijama. Najveća etapa leta odvijaće se od kineskog grada Nandžinga do Havaja, kada će pilot neprekidno letjeti pet dana u ukupnoj dužini od 8.500 kilometara.

Raspon krila SI2 aviona, kako ga popularno nazivaju, nešto je veći od raspona krila "džambo džeta", ali je njegova težina znatno manja i ekvivalentna je težini porodičnog automobila.

Struju za SI2 daje 17.200 foto-električnih, solarnih ćelija, postavljenih na krilima raspona 72 metra.

To je veća verzija prototipa jednosjeda načinjena od karbonskih vlakana sa 17.248 solarnih ćelija koje snabdijevaju avion obnovljivim izvorima energije. Takav jednosjed je prvi put je poletio prije pet godina.

Utemeljivači pokreta "Solar impuls 2" Bertrand Pikard i pilot Boršberg rekli su da bi taj avion u teoriji mogao da leti neograničeno dugo. Boršberg je naveo da je cilj da se stvori svijest o zamjeni stare zagađujuće tehnologije čistim i efikasnim tehnologijama.

- Želimo da podijelimo našu viziju ekološki čiste budućnosti i klimatske promjene nam daju odličnu priliku da predstavimo nove eko-tehnologije koji čuvaju energiju i prirodne resurse naše planete - rekao je Pikard.

Njihovu ideju o avionu na solarni pogon u početku su mnogi predstavnici avio-industrije ismijavali, ali je Pikard ostao posvećen svojoj ideji da čista tehnologija i obnovljiva energija "mogu postići nemoguće stvari".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana