Mutacije primjećene kod tri generacije leptira

Agencije
Mutacije primjećene kod tri generacije leptira

Tokio - Japanski naučnici saopštili su danas da su genetske mutacije otkrivene u tri generacije leptira nedaleko od elektrane Fukušima, koja je prošle godine teško oštećena u zemljotresu i cunamiju, što je izazvalo bojazan da bi radijacija mogla uticati i na druge vrste.

Istraživači navode da je kod oko 12 odsto blijedo plavih leptira, koji su bili izloženi radijaciji dok su bili larve i neposredno nakon cunamija, primjećene anomalije, među kojima su manja krila i oštećenje očiju.

Profesor Jodži Otaki na Univerzitetu “Rjukju” na Okinavi na jugozapadu Japana rekao je da su se insekti razmnožavali u laboratoriji i daleko od zone ugrožene radijacijom i da su kod njihovih potomaka uočeni slični problemi.

Prema njegovim riječima, ta brojka uvećana do 34 odsto u trećoj generaciji leptira, iako je po jedan od roditelja od svakog para dolazio iz populacije, koja nije izložena radijaciji.

Istraživači su, takođe prikupili još 240 leptira u Fukušimi u septembru prošle godine, šest mjeseci nakon katastrofe. Anomalije su zabilježene kod 52 odsto.

Rezultati su objavljeni u “Naučnim izvještajima”, koji su internet izdanje žurnala “Priroda”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana