Muškarci su na sigurnom putu izumiranja?

Index.hr
Muškarci su na sigurnom putu izumiranja?

Profesorka Dženi Grejvs tvrdi da muškarcima prijeti izumiranje, ali ne samo to: ona je uvjerena da je taj proces već počeo.

Grejvsova je jedna od najuticajnijih naučnica u Australiji a jveruje da će žene dobiti bitku polova – u najbukvalnijem smislu. Ona tvrdi da slabljenje hromozoma X znači da je muški rod na sigurnom putu prema izumiranju.

Ženski hromozom Dž sadrži otprilike 1.000 gena, a pritom, žene imaju dva komada. Sa druge strane, hromozom X nekada je imao isti broj gena, ali nakon stotina miliona godina taj broj spao je na manje od 100. Među njima se nalazi i takozvani SRX gen koji određuje muški pol embriona.

Ključ preživljavanja žena leži u činjenici da one posjeduju dva hromozoma X pa oni mogu da se međusobno popravljaju, dok je kod X hromozoma to prilično teško s obzirom na to da je sam.

„Ako X hromozom primi udarac, to je vrlo loša vijest za muškarce", izjavila je ona na nedavnom predavanju.

U izlaganju pred Akademijom nauka u Australiji utvrdila je da su preostali geni u X hormozomu izuzetno loši.

„To je divan primjer onoga što ja zovem glupim dizajnom. To je greška evolucije".

Ipak, tu je i dobra vijest. Grejvsova procenjuje da će biti potrebno otprilike pet miliona godina da X hormozom nestane u potpunosti.

Sa druge strane, pojedini stručnjaci napominju da nema razloga za brigu.

Robin Bedž sa Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja u Londonu tvrdi da su istraživanja pokazala da se propadanje događja u „bljeskovima" i da X hromozom nije izgubio nijedan gen u proteklih 25 miliona godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana