Mrtvo more umire

Agencije
Mrtvo more umire

Tel Aviv - Mrtvo more umire, alarmantan je podatak koji su iznijeli izraelski ekolozi, jer ako se nastavi proces da se more smanjuje metar godišnje, do 2050. taj jedinstveni prirodni fenomen izgubiće trećinu svoje sadašnje količine.

Osim nekih prirodnih razloga i ovdje je problem u čovjeku, koji je svojim zahvatima doveo u opasnost to jedino more koje je 430 metara ispod nivoa mora i čija je slanost čak 36 odsto.

Problem je što more isparava brže nego što uspijeva da se dopuni. Do prije nekoliko decenija bio je potpuno usklađen prirodni proces, ali, pošto su napravljene brane na rijeci Jordan i odvodni kanali za potrebe melioracije i vodovoda, Mrtvo more ostalo je bez potrebne količine vode.

Rijeka Jordan je, uz rijetke padavine, glavni izvor napajanja Mrtvog mora. Izrael je šezdesetih napravio nekoliko cjevovoda koji su izvlačili vodu iz rijeke Jordan, koju Mrtvo more u svom eko­-sistemu nije moglo da nadomjesti iz drugih izvora.

Temperature u okolini Mrtvog mora, na granici Izraela i Jordana, zimi su do 20 stepeni, a ljeti i više od 40.

Osim toga, stručnjaci upozoravaju da je Mrtvo more devastirano pretjeranim vađenjem minerala koji se koriste u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, a ni rast turističke ponude ne doprinosi njegovoj živosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana