Mornarica će laserima rušiti dronove

Agencije
Mornarica će laserima rušiti dronove

Vašington - Lasersko oružje koje će američka mornarica koristiti u narednim godinama izgleda kao ono u filmovima naučne fantastike.

Riječ je o laserima koji obaraju dronove i električnim topovima koji izbacuju projektile nadzvučnom brzinom.

Prvo lasersko oružje mornarica će postaviti na jedan od svojih brodova krajem godine i u roku od dvije godine će postaviti prototip elektromagnetskog topa na drugi brod.

Za američku vojsku ovdje nije riječ samo o veoma naprednoj tehnologiji, već i ekonomiji ratovanja.

Obje ove tehnologije koštaju znatno manje nego uobičajeni projektili i pametne bombe i takođe mogu kontinuirano ispaljivati projektile, što nije slučaj sa dosadašnjim naoružanjem.

- Ovo iz temelja mijenja način našeg ratovanja - objašnjava kapetana Majk Ziv, program menadžer zadužen za nove tehnologije.

Laserski sistemi američke mornarice su toliko razvijeni da laserskim oružjem koje će biti postavljeno na razarač "USS Ponos " može upravljati samo jedan čovjek.

Lasersko oružje će biti korišćeno za različite mete kao što su dronovi, brzi čamci i flota manjih čamaca, koji predstavljaju potencijalne prijetnje u Persijskom zalivu u kojem bi razarač "Pons" trebalo da bude raspoređen.

Elektromagnetni top je već testiran u Virdžiniji i on izbacuje projektile sedam puta većom brzinom od brzine zvuka, što je dovoljno da bude nanesena ozbiljna šteta.

Mornarica ovaj sistem posmatra kao zamjenu za uobičajene topove jer omogućava ispaljivanje projektila sa mnogo veće daljine. Ipak, postoje određene pojedinosti koji ometaju njihov rad. Laseri gube svoju efektivnost kada pada kiša ili kada ima dosta prašine u vazduhu, dok električni top zahtijeva veliku količinu struje za ispaljivanje projektila.

- Američki zvaničnici kažu da su pronašli način da prevaziđu prepreke za korišćenje lasera po lošem vremenu, mada postoji sumnja da bi atmosferske prilike mogle uticati na domet laserskog oružja - objasnio je analitičar za odbranu sa instituta "Leksington" Loren Tompson.

Troškovi

Laserska oružja su prilično jeftina. Svaki uobičajeni projektil koji se montira na američki ratni brod košta oko milion dolara. Cijena zraka ispaljenog laserskim oružjem je samo nekoliko dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana