Moćna “armata” debituje na Crvenom trgu

Agencije
Moćna “armata” debituje na Crvenom trgu

Moskva - Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je prvu seriju fotografija novog supertajnog tenka “armata T-14”, čija se zvanična premijera očekuje na vojnoj paradi u Moskvi na Dan pobjede.

 

Oružje je namijenjeno za glavne bitke, a svjetska javnost će moći da ga vidi 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi. Kao i na drugim ratnim vozilima, prostor za vozača i puška su prekriveni platnom.

Nakon pet godina usavršavanja, “armata” je konačno stigla na rusku “šoping” listu. Detaljne karakteristike ovog vozila su i dalje u tajnosti, ali detalji su polako počeli da se pojavljuju u medijima od početka ove godine.

“Armata” sadrži potpuni mehaničko-električni prenos i očekuje se da se razvije u robotsko ratno vozilo. U oklopnoj kapsuli ima mjesta za samo dva operatera.

Cijena ovog ratnog vozila procjenjuje se na skoro 7,4 miliona američkih dolara, a smatra se da će ruskoj vojsci biti potrebno 2.300 komada.

Tenk posjeduje i aktivnu zaštitu koja ga štiti od raketnih i protivoklopnih udara, uključujući i one iz vazduha, tako da čak i najmoderniji “apač” helikopteri neće moći svojim projektilima u potpunosti da zaustave T-14.

Za razliku od borbenih aviona, dizajniranje i izrada novog tenka je znatno komplikovaniji posao. Od Drugog svjetskog rata ruska vojska je već izbacila petu generaciju borbenih aviona, a “armata” je tek treća generacija borbenih tenkova.

Rusi su sredinom sedamdesetih godina počeli da dizajniraju novi tenk i nakon nekoliko iteracija napravljen je konačni dizajn “armate”, u koju nije ugrađen nijedan inostrani dio.

Na Paradi će takođe biti prikazano i drugo naoružanje ruske vojske, kao što su unaprijeđena teška oklopna vozila “kurganet 25” i “bumerang”, oklopna vozila “tajfun-U”, pokretna haubica “koalicija-SV” i raketni sistemi “kornet-D”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana