Misterija u Amazonu: Minijaturne bele kule na drveću zbunjuju naučnike

Blic.rs
Misterija u Amazonu: Minijaturne bele kule na drveću zbunjuju naučnike

Misteriozne majušne strukture koje je na drveću u peruanskom dijelu delte Amazona otkrio Troj Aleksander, postdiplomac ja Tehničkom univerzitetu Džordžije (SAD) a koje podsjećaju na minijaturne bijele kule okružene takođe bijelim plotom potpuna su misterija za naučnike

.Aleksander je ovu pojavu prvi put otkrio 7. juna, dakle prije samo nekoliko mjeseci, u podnožju šatora do nepromočivog platna u blizini istraživačkog centra Tambopata, u jugoistočnom Peruu.  

Nakon toga, otkrio je još nekoliko ovakvih malih "ograda" na stablima drveća u šumi, i mjerenjem je ustanovio da u prečniku imaju oko 2cm.

Od tada njihove fotografije postavlja na internet sajtovima, ne bi li mu neko rekao o čemu se radi, ali sve do danas niko nije bio u stanju da misterioznu pojavu identifikuje.

Fil Tores, biolog iz Tambopate koji je postavio link za ove fotografije, podjednako je zbunjen njihovim porekolom, a entomolog (stručnjak za insekte) Vilijam Eberhard sa Smitsonijan instituta za tropska istraživanja kaže da nema predstavu od čega su načinjene.

Kule napravli leptiri?

Norm Planik, počasni kustos Američkog muzeja prirodne istorije i stručnjak za pauke kaže da je vidio fotografiju, ali da nema predstavu koja životinja bi mogla da napravi tako nešto.  

Linda Rejor, sa Univerziteta Kornel nagađa da bi u pitanju mogao biti neki insekt iz porodice zlatookih , mada ništa ne može pouzdano da tvrdi.

Ima i mišljenja da je u pitanju neki od leptira iz porodice Urodidae, za koje se zna da pletu čaure nalik na korpe, ili pak neki od moljaca iz porodice Bucculatricidae.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana