“Mesijanski kompleks” diktatora - Hitler bio kokainski zavisnik

Agencije
“Mesijanski kompleks” diktatora - Hitler bio kokainski zavisnik

London - U tajnom izvještaju britanske obavještajne službe iz 1942. godine navodi se da je Adolf Hitler patio od “kompleksa mesije” i bio opsjednut jevrejskim “unutrašnjim neprijateljima”.

U izvještaju, koji je ležao zaboravljen od rata do danas a koji je nedavno objavljen, navodi se da se “jevrejska fobija” nacističog diktatora povećavala sa sve bližim porazom, prenose svjetski mediji.

Analizu, koju je objavio Univerzitet Kembridž, naručio je naučnik Mark Abrams, a napisao ju je njegov kolega sa Kembridža Džozef Mekardi. Abrams, svjetski pionir u marketinškom i istraživanju javnog mnjenja, tokom Drugog svjetskog rata radio je sa Bi-Bi-Sijevom jedinicom za analizu prekomorske propagande i Odborom za psihološko ratovanje.

“U vrijeme kada je napisana analiza, ratna sreća se okretala protiv Njemačke”, naveo je Skot Entoni, istoričar sa Univerziteta Kembridž, koji je istraživao Abramsa i tako naišao na ovu studiju.

“Kao odgovor na to, Hitler se okrenuo domaćem frontu”. Mekardi je prepoznao da se, suočen sa propašću na spoljnom planu, vođa nacista fokusirao na “unutrašnjeg neprijatelja” - prije svih na Jevreje. “Budući da sada znamo da je 'konačno rješenje' počinjalo, ovo je uzbudljivo štivo za čitanje”, rekao je Entoni.

Abrams je smatrao da transkripti Hitlerovih govora mogu da otkriju skriveni sadržaj i nesvjesne ideje neprijatelja. Analiza, koja je nedavno otkrivena, zapravo je fokusirana na govor koji je Hitler dao preko radija 26. aprila 1942. godine.

“Taj sadržaj odražava njegove morbidne mentalne tendencije”, navodi se u uvodu izvještaja. Te tendencije kategorisane su po terminima “šamanizam”, “epilepsija” i “paranoja”.

“Šamanizam” se odnosio na Hitlerovu histeriju i potrebu da se hrani pozdravima mase, dok su druge dvije tendencije karakteristike koje su se razvijale vremenom. “Epilepsija” je pokrivala njegovu nemilosrdnu i hladnu crtu koja je kombinovana sa gubitkom hrabrosti kada mu planovi propadnu.

Mekardi u analizi kaže da se na osnovu Hitlerovog govora vidi da je on bio čovjek “koji je ozbiljno razmatrao mogućnost poraza”.

“Paranoja” je treća tendencija koja najviše zabrinjava i koja se vidi kroz “mesijanski kompleks” diktatora, zbog koga Hitler vjeruje da predvodi izabran narod na krstaškom pohodu protiv zla koje je otijelotvoreno u Jevrejima, navodi se u analizi.

U bilješkama na kraju analize o “jevrejskoj fobiji” navodi se da je Hitler Jevreje smatrao ne samo prijetnjom Njemačkoj već “univerzalnom dijaboličnom agencijom”. Sada se zna da se nedjeljama prije govora počelo sa radom na “finalnom riješenju” i pokušaju uništenja cijele jevrejske populacije.

“Hitler je bio upetljan u mrežu vjerskih zabluda”, zaključuje Mekardi. “Jevreji su inkarnacija zla, dok je on duh dobrote. On je bog koji može da pobijedi zlo”, navodi on u studiji. Nedavno otkrivena analiza sada je smještena u Abramsovu arhivu u Kembridžu i dostupna je istraživačima.

Firer - kokainski zavisnik

Adolf Hitler je bio zavisnik od kokaina, nekontrolisano ispuštao gasove, kao posljedica vegetarijanske ishrane, i primao injekcije sa sjemenom mladih bikova kako bi bio u formi za seks, otkrivaju dokumenti koji će se uskoro naći na aukciji.

Povjerljiv izvještaj, na 47 strana, o Hitlerovom zdravstvenom stanju, sačinjen je nakon rata u razgovoru sa šestoricom njegovih ljekara.

Iz njega se saznaje da su Hitler i Braunova imali seksualne odnose i da je firer primao injekcije sa sjemenom mladih bikova kako bi podstakao svoj libido. Hitler je koristio kokain da bi umirio bol u sinusima i grlu, ali su ljekari bili primorani da mu smanje dozu, jer je postao zavisnik od droge koja je podizala njegovo raspoloženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana