Mapa zdravlja na licu

lovesensa.rs
Mapa zdravlja na licu

Prema shvatanju kineske medicine, koža je najviše povezana sa plućima i debelim crevom. Međutim, različite dijelove lica možete "čitati" kao mapu zdravlja.

 

Čelo


Područje čela predstavlja sistem za varenje. Akne na čelu označavaju probleme s varenjem ili lošom eliminacijom toksina iz tijela. Pokušajte da se primjerenije hranite i jednom mjesečno očistite tijelo od nakupljenih toksina. Savjetuje se detoksikacijska dijeta voćem, povrćem i čajevima, koja se najčešće sprovodi od 36 sati do maksimalno tri dana tokom kojih su zabranjeni kofeinski napici. Ako i uprkos tome ne možete da se riješite osipa ili bubuljica, ispitajte toleranciju na namirnice koje često konzumirate. Ako imate problema s crvenom i/ili suvom kožom čela, to je pokazatelj dehidratacije pa pijte više vode i čajeva.

Područje između obrva

Korijen nosa i dio između obrva je zona jetre. Crvene mrlje, bubuljice ili oštre borice na tom dijelu lica ukazuju na otežanu detoksikaciju jetre. Pomozite tijelu da se očisti smanjenim unosom masne i pržene hrane, mliječnih proizvoda i alkohola. Kako jetra simboliše bijes i frustraciju i potiskivanje ljutnje, razmislite o potisnutim emocijama. U tom slučaju može pomoći akupunktura ušiju, gdje se stimulišu specifične tačke za oslobađanje stresa.

Nos

Vrh nosa odgovara plućima, a korijen nosa ukazuje na probleme sa želucem. Najčešći su problem mitiseri, koji ukazuju na loše varenje, a ponekad i na nizak nivo hlorovodične kiseline, koja je sastavni dio želudačanog soka. Tu dijagnozu ćete najlakše provjeriti kod gastroenterologa, a svakako je potrebno i da promenite navike u ishrani. Ako je nos veoma crven ili su izraženi kapilari, to je znak prevelikog unosa tečnosti koja grije organizam pa smanjite broj šoljica kafe, čaja ili alkohola.

Obrazi

Predstavljaju disajni i kardiovaskularni sistem. Bubuljice na obrazima su često rezultat ishrane koja obiluje masnoćama. Blijedi obrazi mogu biti znak niskog nivoa gvožđa, a pretjerano crveni obrazi ukazuju na lošu cirkulaciju i preveliki unos začinjene hrane, alkohola, kafe i njihovo otežano uklanjanje iz organizma. Najvažnije je promjeniti ishranu, povremeno očistiti organizam detoksikacijskom dijetom ili homeopatskim preparatima, a za poboljšanje cirkulacije i disajnog sistema pomoći će pilates ili joga.

Područje oko očiju

Područje oko očiju predstavlja bubrege. Tamni i/ili vrećasti podočnjaci najčešće su nasljedni, a mogu da upute i na zadržavanje tečnosti u cijelom tijelu. Plavi ili svijetli podočnjaci ukazuju na umor i iscrpljenost. Crni se povezuju sa slabokrvnošću, a žuta boja podočnjaka ukazuje na probleme sa jetrom i žučnom kesom, što može biti posljedica ishrane, ali i neizražene ljutnje i razočaranja. Za pojavu sitnih mrlja ili pegica ispod očiju odgovoran je brz tempo života i preopterećenost. Vrijeme je da uspostavite uravnotežen životni ritam. Neće škoditi ni da povremeno odradite kuru uvinim ili čajem od brusnice jer pospješuju rad bubrega. Da biste ublažili navedene poteškoće, potrebno je da pomognete bubrezima. Pijte više vode i biljnih čajeva, a smanjite unos soli, alkohola i kofeina.

Usne

Jasno, usta predstavljaju funkciju sistema za varenje. Bijele ili vrlo blijede usne mogu ukazivati na nizak nivo gvožđa i slabu cirkulaciju. Suva koža ili bore na usnama govore o nedovoljnom unosu vode. Ranice u uglovima usana znakovi su niskog nivoa vitamina B ili gvožđa. Crvenilo, toplina ili krvarenje desni znak su povišene kiseline u želucu ili upućuju na ishranu sa visokim udijelom životinjskih masti i jednostavnih šećera.

Brada

Ovo područje ukazuje na promjene u radu bubrega i sistema za varenje. Crvenilo na bradi može biti znak ishrane s visokim udjelom prerađene hrane, šećera i masti. A može ukazivati i na neuravnotežen rad bubrega, što se javlja kod veoma teškog rada ili stresa. Konzumirajte namirnice bogate magnezijumom ili dodatke prehrani obogaćene magnezijumom jer sprečavaju kalcifikacije u bubrezima i bešici i djeluju detoksikacijski. Fizička aktivnost, kao i vježbe opuštanja takođe su dobrodošle.

Vilica

Na ovom području lica ogledaju se hormonske promjene. Iako se ovje hormoni najčešće pojavljuju u predmenstrualnom periodu, ako vas muče češće nego jednom mjesečno, savjetuju se hormonske analize krvi, a po potrebi i homeopatsko liječenje. Sitne bubuljice vodenastog sadržaja mogu da ukažu na problem sa limfom, što može biti posljedica unosa nekih lijekova, djelovanja toksina iz okoline ili pretjeranog unosa namirnica bogatih rafinisanim šećerom. Pomoć potražite u detoksikacijskoj dijeti voćem i povrćem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana