Krava iz Pančeva daje 81 litar mlijeka dnevno

B92
Krava iz Pančeva daje 81 litar mlijeka dnevno

PANČEVO - U Srbiji postoji krava koja bi mogla da se kandiduje za najmlečniju kravu svijeta. Ona daje 81 litar mlijeka dnevno.

Na farmi krava AD Kačareva kod Pančeva krave u prosjeku daju 29 litara mlijeka, međutim jedna od njih daje ekstremnih čak 81 litar dnevno. To je sigurno rekord Srbije i Balkana, gdje je prosjek oko 20 litara mlijeka po kravi.

Stojadin Đoković, upravnik farme, kaže da je jednom prilikom ova kravica uz trokratnu mužu davala 85 litara mleka. Ipak, onog dana kada je komisija provjeravala mliječnost šampionke, ostvarila je rezultat od 81 litara mlijeka. Za sada nema podataka da je ijedna krava u Srbiji ili na Balkanu mliječnija od ove.

Đoković kaže da nema podataka da postoji krava koja daje više mlijeka, a tako nešto, kaže on, svako može da provjeri na osnovu lista koliko je mlijeka predato.

A šampionka uživa razne vrste specijanog tretmana. Poželjno je da ovako mliječna krava dobije žensko tele, zato se od ove godine na farmi koristi seksirano sjeme bikova. To je sjeme koje daje samo žensku telad.

Zvonimir Simović, glavni veterinar na farmi, objasnio je da sve krave koje daju preko 50 litara mlijeka osjemenjavaju seksiranim sjemenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana