Kragujevac: Napravio kuću od plastičnih flaša

B92
Kragujevac: Napravio kuću od plastičnih flaša

Ekološka kuća od 14.000 plastičnih flaša proslavila je nastavnika fizike, hemije i tehničkog obrazovanja u penziji Tomislava Radovanovića i van granica ove zemlje.

Iako pomalo razočarano kaže da nije ušao u Ginisovu knjigu rekorda, ovaj Kragujevčanin vredno nastavlja da radi u svojoj radionici, ali i na patentima, sve u cilju širenja svijesti o zaštiti životne sredine.

„ Tera nostra est donacio ab mundus”, odnosno “naša Zemlja je poklon Kosmosa”, jedna je od poruka ispisanih u eko-kući Radovanovića koji je gotovo šest godina sakupljao plastične flaše i ugrađivao ih u zidove, krov, prozore i vrata.

Na isti način uredio je i enterijer.

Nesvakidašnja građevina privukla je posjetioce iz raznih dijelova svijeta, od Mađarske do Japana.

„Dolaze ljudi i pojedinačno i kolektivno, kao turisti. Ostavljaju poruke hvale, to se može videti i u knjizi utisaka”, kaže ovaj nastavnik u penziji.

Ovih dana nastavnika Tomu posjetila je i studentkinja treće godine novinarstva Dunja Manojlović, koja u svom radu obrađuje temu zaštite životne sredine.

„Mediji su se na neki način fokusirali na to što je kuća zanimljiva i jedinstvena, ali se niko nije osvrnuo na to da se on na taj način bavio ’zelenom’ gradnjom i na taj način zaštitio našu sredinu”, primjećuje ona.

Znanja iz tehničkog, fizike i hemije koje je predavao nastavnik Toma svakodnevno koristi u svojoj eko-radionici. Tečni filter za dimnjak, jedan je od tri patenta koje je zaštitio kod Zavoda za intelektualnu svojinu.

„On može da se koristi za velike industrijske dimnjake, a može i za porodična domaćinstva. Taj filter za dimnjak funkcioniše tako što dim tera kroz tečnu sredinu i tako ga filtrira”, kaže Radovanović.

Više hiljada plastičnih flaša čeka realizaciju ideja koje ovom Kragujevčaninu ne nedostaju. Uz kuću i fontanu, on planira izgradnju i drugih objekata koji bi činili njegovu oazu za ekološko osviješćivanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana