Konačno rješena misterija Tutankamonove smrti

Agencije
Konačno rješena misterija Tutankamonove smrti

Nakon tačno 3336 godina kombinacija forenzike 21. vijeka, ali i doza sreće napokon su odgovorili na pitanje kako je umro Tutankamon, najpoznatiji faraon na svijetu.

Njega su, pokazuju dokazi, pregazile kočije, a piše Independent.

Velika misterija pratila je smrt dječaka-kralja koji je stradao 1323. godine prije nove ere, kada je imao svega 19 godina.

Sve je poprimilo još mračnije prizvuke kada je umro i arheolog Lord Karnarvon koji je otkrio njegovu grobnicu 1922. godine zajedno sa Hauardom Karterom. Tada je otkriveno i da Tutankamonu nedostaje srce.

Sada su britanski stručnjaci otkrili zagonetku faraonove smrti. Oni vjeruju da su povrede na njegovom tijelu vrlo slične onima koje su se dobijale u nesrećama sa kočijama. Međutim, otkrili su i još jednu tajnu - mumifikovanje Tutankamona je loše izvedeno pa je njegovo tijelo spaljeno unutar sarkofaga.

Dr Krisa Nontona, direktora Egipatskog istraživačkog društva zaintrigiralo je kada je došao do nekih Karterovih podataka da je dio Tutankamonovog tijela bio spaljen.

Trag je došao od dr Roberta Konolija, antropologa sa Univerziteta u Liverpulu, koji je bio dio tima koji je rentgenom snimio faraonove ostatke 1968. godine.

Konoli je, naime, među kostima nedavno pronašao i dio faraonovog mesa, što je jedini takav uzorak van Egipta.

Radeći zajedno sa forenzičkim arheologom dr Metjuom Pontingom, dr Konoli je meso skenirao elektronskim mikroskopom kako bi utvrdio da je spaljeno.

Hemijski testovi potvrdili su te sumnje. Tutankamonovo tijelo zaista je bilo spaljeno dok je bilo zatvoreno u sarkofagu.

Istraživači su otkrili da su ulja za balzamovanje u kombinaciji sa kiseonikom i lanom uzrokovali hemijsku reakciju koja je "skuvala" tijelo na temperaturama većim od 200 stepeni Celzijusa.

Dr Kris Nonton rekao je kako je riječ o pravom i velikom otkriću.

Radeći zajedno sa naučnicima sa Instituta za forenziku u Kranfildu, istraživači su napravili "virtualnu obdukciju" koja je otkrila uzorak identičnih poverda na jednoj strani Tutankamonovog tijela.

Takođe, njihova istraga objasnila je i zašto je samo njemu od svih ostalih faraona nedostajalo srce. Bilo je, naime, previše uništeno u nesreći.

Naime, faraonove povrede poklapaju se sa specifičnim scenariom stradanja pod kočijom. Specijalisti za saobraćajne nesreće napravili su kompjuterske simulacije. Rezultati su pokazali da je kočija direktno udarila u njega dok je bio na koljenima. Tako mu je smrskala rebra i karlicu, ali i zdrobila srce.

Vjerovatno je bila trka kočija. Tutankamon je pao sa svoje, pa je na njega naletjela druga...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana