Koliko je teško razlikovati lažnjak od originala?

Agencije
Koliko je teško razlikovati lažnjak od originala?

Stručnjaci apeluju da se za praznike treba čuvati kupovine lažnjaka koji i cijenom i izgledom vjerodostojno oponašaju originale.

U sezoni praznika tržište je preplavljeno kopijama torbi poznatih brendova čije su realne cijene od 25 do 50 dolara, a za koje kupci plaćaju i do deset puta više.

Iako stručnjaci savjetuju da obraćate pažnju na detalje kao što je broj i prored linija na prošivenoj torbi (karakterističnom dizajnu Šanela), unutrašnja izrada, pa čak i sam logo brenda toliko su vjerodostojni da kopiju jedva mogu uočiti i modni stručnjaci.

„Smislili smo i izraz koji će najbolje definisati tako nešto - superlažnjak", kaže autor Mark Elvud za ABC vijesti – „Dajte lažnjak modnom ekspertu i pitajte ga da li je to orignial ili nije. Verujte mi, ni on neće znati da vam kaže."

Reporterka vijesti Bjana Golodrajga krenula je u potragu kako bi pronašla najuvjerljiviji lažnjak. Dok je većina proizvoda bila izložena na ulici, superlažnjaci su se čuvali u ostavama i dobijali na zahtjev.

Nakon što je odbila nekoliko očiglednih lažnjaka, novinarki su ponudili ’nešto specijalno’: čuvenu torbu Šanel 2.55.

Neimenovani prodavac je za nju tražio 600 dolara, ali je Bjana cijenkanjem uspjela da spusti cenu na 430. Inače, cijena originala iznosi pet hiljada dolara, dok se lažnjaci kreću od 30 do 40 dolara.

Eksperti kažu da crno tržište kopija nije samo čisto kršenje autorskih prava, već ima šire posljedice po društvo.

"Postoje dokazi da je to vrsta organizovanog kriminila, kao i da dio novca ide za finansiranje terorizma", objašnjava profesorka Suzan Skafidi – "To onda dovodi do zloupotrebe rada, posebno diece. Siećam se jednom sam šetala Tajlandom i vidiela šestoro ili sedmoro male diece, svi su imali ispod 10 godina, kako siede na podu i sklapaju kožne tašne. Čula sam mnogo primiera da su diecu tukli zato što bi usred rada izašla da se igraju."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana