Koja je najstarija rasa pasa?

Agencije
Koja je najstarija rasa pasa?

Dugo se verovalo da su rase poput akite i šar peja među najstarijim, ali čini se da nikada nećemo biti u prilici da saznamo koja je rasa zapravo najstarija.

Nova studija otkrila je da su se pseće rase ukrštale toliko puta tokom godina da je nemoguće precizno otkriti njihovo porijeklo.

Istraživači sa Duram univerziteta izjavili su da naši psi možda podsjećaju na one sa drevnih slika, ali da se desilo toliko promjena tokom hiljada godina da nije moguće sa velikom preciznošću nazvati neku rasu drevnom.

„Svi rase toliko su se miješale međusobno da nismo u stanju da otkrijemu onu prvu rasu od koje je sve počelo", izjavio je dr Greger Larson, vođa istraživanja.

Iako su psi pripitomljeni prije 15.000 godina, kao ljubimce ih držimo svega 2.000 godina, a tek odnedavno su postali „pravi ljubimci", a ne životinje namijenjene izvršavanju određenih zadataka.

„Izgled i ponašanje pasa toliko se promjenio da naši preci ne bi mogli da ih prepoznaju, i to preci koji su živjeli prije svega par stotina godina. Proučavanje modernih rasa nije nam omogućilo da saznamo kada su i gdje tačno ljudi i psi započeli ovu divnu međusobnu vezu", zaključio je Larson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana