Kod Dubrovnika upecana jedna od najotrovnijih riba

Agencije
Kod Dubrovnika upecana jedna od najotrovnijih riba

Dubrovnik - Primjerak kuglakoža, jedne od najotrovnijih riba na svijetu, uhvaćen je ribarskom mrežom ispod Konavaoskih stijena u Hrvatskoj.

Sluzava, buljava riba, čiji je latinski naziv Sphoeroides pachugaster, prepuna je tetrodotoksina, otrova 1.250 puta jačeg od cijanida, čiji jedan gram može da ubije 30 ljudi, piše sajt dubrovnik.net.

Ova riba se uhvatila za udicu parangala bračnog para Mata i Julijane Brautović. Ulov je bio težak 2,5 kilograma, a primjerak, uhvaćen kod Konavala, završiće u muzeju.

Kuglakož je, kako navode hrvatski mediji, posljednji put viđen devedesetih godina prošlog vijeka na području srednje Dalmacije.

„Kako nismo znali o kojoj vrsti se radi, nazvali smo Institut za more i priobalje pa su je oni preuzeli i obavljaju dalja istraživanja. Kazali su mi da je do Cavtata doplivala najvjerovatnije iz Indijskog okeana preko Sueckog kanala", izjavio je Brautović.

Kako piše sajt 24sata.hr, ova riba je pravi specijalitet u Japanu, ali se kuvari posebno edukuju da bi znali kako da je pripreme, odnosno šta se iz kuglakoža može jesti a šta se mora odstraniti.

Godišnje 200 ljudi umre jedući ovu ribu, čija jetra sadrži tetrodotoksin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana