Ko je najskloniji samoubistvu?

Tanjug
Ko je najskloniji samoubistvu?

Sredovječni ljudi iz neprivilegovanih slojeva su 10 puta skloniji izvršenju samoubistva, često zato što su izgubili osjećaj identiteta i muškog ponosa, ukazuje britansko istraživanje, koje je naručila dobrotvorna organizacija “Sameritans”.

Ovo istraživanje ukazuje da samoubistvo nije samo problem mentalnog zdravlja, nego i mjesta u društvu i nesposobnosti zajednice da odgovori na potrebe čovjeka suočenog sa depresijom, anksioznošću ili nekim drugim poremećajem, prenijela je novinska agencija Rojters.

Mada se istraživanje fokusira na Veliku Britaniju, stručnjaci ističu da je relevantno za mnoge razvijene zemlje širom sveta, naročito one koje su iskusile postindustrijski otklon ka privredi čiji su glavni zamajac uslužne djelatnosti.

Sredovječnom čovjeku u osnovi nije jasno da li treba da bude sličniji ljudima iz generacije svog oca - često tradicionalistima, smirenim i štedljivim, ili onima iz generacije svog sina - progresivnijih shvatanja i izraženije individualnosti, ističu stručnjaci.

Pri tom ne pomažu ni promjene na tržištu rada u posljednjih 60-ak godina koje pogađaju radničku klasu.

“Sa opadanjem tradicionalne 'muške' industrije, sredovečni muškarci ne gube samo posao nego i izvor muškog ponosa i identiteta”, stoji u pomenutom izvještaju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), muškarci češće izvršavaju samoubistvo nego žene u gotovo svim zemljama svijeta, a glavni rizični faktori za ovaj čin su mentalno oboljenje, prije svega depresija, kao i zloupotreba alkohola, nasilje, gubitak bliske osobe i pritisak kulturne i društvene sredine.

Pomenuta studija ukazuje da se u prosjeku svake godine ubije oko 3.000 Britanaca iz neprivilegovanih sredina.

Stiven Plat, profesor zdravstvene politike Edinburškog univerziteta ističe da je ovaj nalaz “šokantan” i da ne smije da bude ignorisan.

Budući da muškarci često nisu skloni da govore o svojim problemima i traže pomoć, Plat apeluje da se osmisle načini da se efikasnije odgovori na njihove potrebe kada zapadnu u krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana