Ko je Feliksov učitelj?

Agencije
Ko je Feliksov učitelj?

Tokom sa ivice svemira Feliks Baumgartner juče je oborio rekord Džoa Kitindžera, bivšeg pilota i vojnog oficira koji je 1960. godine skočio sa visine od 31 kilometra. Kitindžer (83) je glavni savjetnik Neustrašivog Feliksa i jedina osoba koja je mogla da priča sa njim tokom misije.

Bivši komandant i pilot američke vojske Džo Kitindžer, 16. avgusta 1960. godine skočio je sa visine od 31.300 metara i tako postavio svjetski rekord koji je na snazi već 52 godine.

Prilikom slobodnog pada koji je trajao četiri minuta i 36 sekundi, Kitindžer je dostigao brzinu od 988 kilometara na čas. Ipak, on nije probio zvučni zid.  

"Čovjek je oduvijek bio radoznao i uvijek je želeo da ide brže, više, niže i dublje. To je dio životnog izazova. Volimo da pomeramo granice", izjavio je Džo Kitindžer, a prenosi britanski "Telegraf".  

Prije nego što je uspio da pomeri mnoge granice, uključujući najveću visinu dostignutu balonom sa helijumom, skok s padobranom sa najviše visine, najduži slobodni pad i najveću brzinu koju je ljudsko biće postiglo u atmosferi, Kitindžer je doživeo neuspjeh koji ga je mogao koštati života.  

On je u novembru 1959. godine pokušao da izvede sličan skok, ali je imao probleme sa opremom i izgubio je svijest, a od smrti ga je spasao automatski padobran.  

Uspešan pad naredne godine takođe nije prošao sasvim glatko. Naime, zbog komplikacija sa rukavicom, Kitindžerova desna šaka se dva puta uvećala. Ipak, uspio je da se prizemlji bez ikakvih povreda.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana