Kako su mačke zavladale svijetom?

Agencije
Kako su mačke zavladale svijetom?

Iako ih antropolozi smatraju "najzaludnijim" životinjama na svijetu, mačkama odlično ide. U posljednjih 20 godina, one su praktično postale popularniji ljubimci od pasa.

Na njih se nekada gledalo kao na mala, dlakava stvorenja koja spavaju po 16 sati dnevno i stalno se lijepe za izvor toplote, odnosno nas. Danas, međutim, mačka ima novu figuricu u popularnoj igri "Monopol".

U novoj eri, držanje mačaka ima značajne prednosti i dokazi kažu da 5.000 godina poslije faraona ulazimo u novu eru obozavanja mačaka. Za početak mačke vladaju internetom kao naumreženiji ljubimci. Poneka panda, psi kako izvode trikove i na hiljade snimaka mačaka.

Prošle godine održan je i prvi filmski festival posvećen mačkama u Mineapolisu, koji je privukao više od 10.000 ljudi iz cijelog svijeta.

Bizarno zvuči činjenica da najpopularnija mačka na svijetu – Maru, ima blizu 188 miliona pregleda na svom Jutjub kanalu, a to je duplo više od stranice Bijele kuće.

Jedan od mogućih razloga zašto su mačke zauzele svijet jeste činjenica da njihovi vlasnici, obzirom na to da ne moraju da ih šetaju više puta dnevno, prosto provode više vremena na internetu.

Ipak, neki to objašnjavaju drugačije - Majkl Nuval, profesor umjetnosti i filosofije na Kent univerzitetu misli da su mačke vodeći manipulatori ljudskim emocijama i da im je internet odlična scena upravo za manipulisanje.

Nestašluci mačaka su zabavniji kada se dešavaju drugim ljudima: "Mačke su veoma ekspresivne pa su zato savršeno platno za ljudske emocije" tvrdi Ben Hah, osnivač Cheezburgera , jednog od najpopularnijih fan sajtova mačaka.

Šta su mačke uradile za nas?

Ovo je razumno pitanje, čak i najaktivnija mačka će 85% svog vremena provesti radeći – ništa. One svoje vrijeme provedu u grickanju, grebanju namještaja, parenju i praćenju svojih vlasnika. A onda opet tura spavanja.

Za mačke kažu da se vezuju za prostor a ne za ljude i da im, kako antropolozi kažu, fali realna svrha. Činjenica je da su mačke bile tu prije nas i kako je život u divljini bio zamoran i nepredvidiv, vidjele su svoju budućnost uz čovjeka.

U zamjenu za hranu i sklonište, one su nekada jurile miševe, pacove i ptice. Vjekovima kasnije, pojavom otrova i pesticida i ova njihova uloga je izbrisana.

Međutim, mačke su otkrile novu, bolju i korisniju ulogu u životu čovjeka. One nas zabavljaju, prave nam društvo i čine da ih cjenimo. Kao što je Frojd jednom rekao: "Vrijeme provedeno sa mačkom, nikada nije izgubljeno."

Možda su upravo mačke savršeni ljubimci za vremena koja dolaze, vremena u kojima se manje družimo i više smo okrenuti sebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana